Tanjug/AP

Dvojici maloletnika, uhapšenih u petak u Hrvatskoj u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, određen je pritvor, saopštilo je sinoć hrvatsko Državno tužilaštvo.

Istražni sudija za maloletnike Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio im je pritvor nakon saslušanja na predlog zagrebačkog tužilaštva zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu objavilo je da će doneti rešenje o vođenju pripremnog postupka protiv dvojice maloletnika zbog sumnje da su počinili krivična dela obuke za terorizam i pripremanje krivičnih dela protiv vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom, prenosi HRT.

Međunarodnu operativnu akciju protiv desnog terorizma, u kojoj su učestvovali Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu i Služba za borbu protiv terorizma MUP-a, pokrenuli su u julu Evrodžast i Evropol.

U Hrvatskoj su u sklopu akcije uhapšena dva maloletnika rođena 2007, a policija je saopštila da zbog starosti ne može da da više informacija o osumnjičenima.

U međunarodnoj akciji u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Litvaniji i Italiji uhapšeno je pet osoba, a još sedam je ispitano u različitim zemljama.

Smatra se da su pojedini članovi organizacije napisali sopstveni manifest i da imaju pristup oružju, ističu u Upravi policije i dodaju da i pored toga što su neki od osumnjičenih prilično mladi, postoje indicije na povećan rizik da bi neki od njih uskoro mogli da preduzmu akciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here