pixabay.com

Srbija nije stigla ni do pola procesa u pristupanju EU, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković i uporedio pristupni period naše zemlje sa Hrvatskom.

Hrvatska je, kazao je, sa EU pregovarala 2.096 dana i za to vreme otvoreno je i zatvoreno 35 poglavlja. dok je, kako je rekao, Srbija već prošla taj period, a da nije stigla ni na pola procesa.

Upitan šta misli o francuskom “non pejperu“ i da li je taj predlog srušio dosadašnja pravila igre o pristupanju EU, rekao da Makronovu ideju o reformi politike proširenja EU vidi kao želju za poboljšanjem opšteg funkcionisanja Unije.

Naglasio je da proces proširenja EU ima jasan i precizan pravni temelj navdeći da član 49 Ugovora o EU predviđa da svaka evropska država, ako zatraži, može postati članica Unije.

“Sam pregovrački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja, u to je uključena reverzibilnost procesa. Poenta je da već postojeći okvir ima niz mehanizama da se sa vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak načinjen u nekom poglavlju ili oko nekog otvorenog politickog pitanja“, rekao je Plenković

Dodao je da “nema te politike i non pejpera koji može derogirati pravo koje evropske države imaju na temelju tog ugovora“.

Hrvatski premijer je naglasio da treba praviti jasnu razliku između trenutka otvaranja pregovora i procesa pristupanja EU.

10 KOMENTARA

  1. A sta ce Srbija u EU i sta ce Srbiji EU. Kada pogledate clanice EU ne znam sta bi rekao. Nema sta cetvrti rajh u okviru evrope. Usrase ko usrase, svabe ko svabe, bugari i rumuni ko bugari i rumuni, francuzi nit tamo niti vamo jer im sve odgovara, slicno i sa spancima itd. itd. itd. Mislim da je besmisleno dalje navoditi

    • Istina? Zakupili ste pravo na istinu? Istina je stidljiva, ne pokazuje se svakome. Važne su činjenice, vidljive su i lako ih je dokazati! Istinu ostavite na miru, ne zloupotrebljavajte je!

      • Istinu su zakupili stanovnici EU…Pokazuju je svakome kroz norme koje se moraju poštovati…Zloupotrebljavaju je oni koji se ne drže istine…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime