pixabay.com

Srbija nije stigla ni do pola procesa u pristupanju EU, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković i uporedio pristupni period naše zemlje sa Hrvatskom.

Hrvatska je, kazao je, sa EU pregovarala 2.096 dana i za to vreme otvoreno je i zatvoreno 35 poglavlja. dok je, kako je rekao, Srbija već prošla taj period, a da nije stigla ni na pola procesa.

Upitan šta misli o francuskom ”non pejperu” i da li je taj predlog srušio dosadašnja pravila igre o pristupanju EU, rekao da Makronovu ideju o reformi politike proširenja EU vidi kao želju za poboljšanjem opšteg funkcionisanja Unije.

Naglasio je da proces proširenja EU ima jasan i precizan pravni temelj navdeći da član 49 Ugovora o EU predviđa da svaka evropska država, ako zatraži, može postati članica Unije.

”Sam pregovrački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja, u to je uključena reverzibilnost procesa. Poenta je da već postojeći okvir ima niz mehanizama da se sa vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak načinjen u nekom poglavlju ili oko nekog otvorenog politickog pitanja”, rekao je Plenković

Dodao je da ”nema te politike i non pejpera koji može derogirati pravo koje evropske države imaju na temelju tog ugovora”.

Hrvatski premijer je naglasio da treba praviti jasnu razliku između trenutka otvaranja pregovora i procesa pristupanja EU.

10 COMMENTS

  1. Izuzetno dobra vest iz srpsko pakla. HVALA. Tamo gde su ovestani srbomrsci i nije mesto za Srbiju.

  2. A sta ce Srbija u EU i sta ce Srbiji EU. Kada pogledate clanice EU ne znam sta bi rekao. Nema sta cetvrti rajh u okviru evrope. Usrase ko usrase, svabe ko svabe, bugari i rumuni ko bugari i rumuni, francuzi nit tamo niti vamo jer im sve odgovara, slicno i sa spancima itd. itd. itd. Mislim da je besmisleno dalje navoditi

    • Istina? Zakupili ste pravo na istinu? Istina je stidljiva, ne pokazuje se svakome. Važne su činjenice, vidljive su i lako ih je dokazati! Istinu ostavite na miru, ne zloupotrebljavajte je!

      • Istinu su zakupili stanovnici EU…Pokazuju je svakome kroz norme koje se moraju poštovati…Zloupotrebljavaju je oni koji se ne drže istine…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here