pixabay.com

Oglasi u kojima se nudi prodaja ilegalnih lekova za potenciju pojavili su se na društvenim mrežama. Konkretno, na Fejsbuku se nude lekovi, kreme i gelovi za muškarce i žene.

Na linkovima do kojih ti oglasi vode na oko prvo padne niz gramatičkih grešaka pa je jasno da se ne radi o zvaničnoj stranici za takvu vrstu prodaje.

S obzirom na to da se radi o ilegalnoj prodaji nedozvoljenih lekova i sredstava koji se mogu naručiti putem veba i vajbera, hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode HALMED je dao odgovor na pitanje kako stati takvim oglasima na kraj.

U prometu samo odobreni lekovi

Agencija za lekove i medicinske proizvode – HALMED poručuje da se u Hrvatskoj u prometu mogu nalaziti lekovi koji imaju odobrenje za stavljanje u promet, a koje daje upravo ta agencija te lekovi odobreni centralizovanim postupkom u Evropskoj uniji koji imaju odobrenje Evropske komisije važeće na području cele Evropske unije.

Iz HALMED-a ističu da prilikom postupka odobravanja lek mora da prođe detaljne provere i da zadovolji postavljene stroge zahteve sastava, sigurnosti i delotvornosti.

HALMED upozorio građane

“Ovom prilikom želeli bismo da naglasimo da je na internetu, nažalost, velika pojava falsifikovanih proizvoda, stoga HALMED upozorava da je lekove, iz sigurnosnih razloga, potrebno kupovati isključivo na ovlašćenim prodajnim mestima, odnosno u apotekama i specijalizovanim prodavnicama za promet na malo lekovima, jer se tamo nalaze provereni lekovi koji su prošli postupak odobravanja”, navode iz HALMED-a u odgovoru za DNEVNIK.hr.

“Odobravanjem lekova nadzor nad njima ne prestaje, već se oni i nakon stavljanja na tržište neprekidno prate kroz niz mehanizama poput provere sadržaja iz prometa te prikupljanja i analize prijavljenih sumnji na nuspojave i drugo”, dodaju.

U HALMED-u ističu da se na taj način hrvatskim pacijentima neprekidno osiguravaju jednako kvalitetni i sigurni lekovi u zakonitim prodajnim mestima.

Lekovi za erektilnu disfunkciju

“Erektilna disfunkcija leči se lekovima iz grupe inhibitora fosfodiesteraze 5 (inhibitori PDE5), u koje se, između ostalog, ubrajaju sildenafil, vardenafil i tadalafil. Lekovi koji sadrže navedene sastojke i odobreni su i u Republici Hrvatskoj za lečenje erektilne disfunkcije te se smeju izdavati isključivo na recept lekara”, navode.

“Budući da primena inhibitora PDE5 može u pacijenata s rizičnim činiocima dovesti do opasnih nuspojava kao što su srčani ili moždani udar, s mogućim fatalnim ishodom, pre propisivanja leka lekar mora da proceni razmeru koristi i rizika primene leka za pojedinačnog pacijenta, odrediti odgovarajuću dozu leka i nadzirati zdravstveno stanje pacijenta. Između ostalog, pre propisivanja inhibitora PDE5 lečnik mora pažljivo da proceni kardiovaskularni rizik svakog pacijenta”, dodaju u odgovoru.

Zakonom zabranjeno navoditi lekovita svojstva bez odobrenja

Podsećaju da je zakonom zabranjeno navoditi u oglasu o proizvodu da isti ima lekovita svojstva ako nema odobrenje za stavljanje u promet kao lek, odnosno ako nije registrovan kao tradicionalni biljni lek.

Samim tim, proizvodi iz oglasa na društvenim mrežama u nadležnosti su nadzora Službe farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva koja radi na zaustavljanju ilegalnog oglašavanja.

HALMED je predmetne oglase prijavio nadležnoj službi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here