EPA/Johanna Geron
Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman smatra da Rezolucija o BiH usvojena u nemačkom Bundestagu nije zvaničan stav Nemačke.

– Ovde se radi o jednoj neobavezujućoj političkoj izjavi podstaknutoj od jednog zastupnika bošnjačkog porekla koja ne odražava službeni stav Nemačke – rekao je hrvatski šef diplomatije uoči 15. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum.

Dodao je da je zvaničan stav Nemačke sadržan u aktima Evropske unije, a da je usvojena rezolucija, kako je naveo, “politička izjava parlamenta jedne zemlje članice, jedne frakcije, koja ne menja strukturu niti ima uticaja na međunarodno pravo, tj. Dejtonsko-pariški sporazum”.

Gralić Radman smatra da je važno sve ono što je sadržano u dokumentu EU, a pre svega to je Strateški kompas, gde su sve zemlje članice EU podržale referencu koja govori o jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, koja je kasnije ušla i u zaključke Evropskog saveta.

Rezoluciju koju je nemački parlament usvojio Grlić Radman ocenjuje kao štetnu, dodajući da ona ne doprinosi dijalogu, a da BiH treba da bude zasnovana na dijalogu i Dejtonskom sporazumu.

Bundestag je usvojio rezoluciju pod nazivom “Podrška BiH na putu u bolju budućnost” kojom se od nemačke vlade traži da se u EU založi za “sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here