pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kupovinom 12 višenamenskih borbenih aviona vojni budžet Hrvatske ove godine će prvi put premašiti dva odsto BDP.

Istovremeno, po izdvajanju za opremu i modernizaciju Hrvatska je skočila na prvo mesto među 30 članica NATO-a, s 10,3 odsto u 2020. na 43,5 posto vojnog budžeta za ovu godinu.

NATO je danas uoči sastanka na vrhu čelnika 30 zemalja članica, objavio najnovije podatke s procenama o izdvajanju za odbranu po članicama, prenosi Hina dodajući da se zbog različitih podataka, procena rasta BDP-a u nacionalnim definicijama troškova za odbranu i definicije NATO, podaci koje Alijansa objavljuje mogu razlikovati od brojeva koje objavljuju nacionalne vlasti.

NATO je 2014. zacrtao cilj da članice povećaju izdvajanje za odbranu na najmanje dva odsto svoga BDP-a do 2024. godine, a od toga 20 odsto za vojnu opremu.

Prošle je godine cilj od dva odsto ostvarilo 11 država članica. Najveći udeo svoga BDP-a izdvajaju Sjedinjene Države, 3,73 odsto, Grčka (2,6 posto), Estonija (2,3 odsto) i Velika Britanija (2,32 odsto).

Po tim podacima, Hrvatska je bila na 1,83 posto BDP-a. Najmanje izdvajaju Luksemburg 0,57 odsto, Belgija 1,07 odsto.
Hrvatska je bila među članicama koje najmanje izdvajaju za vojnu opremu, bila je pretposlednja s 10,3 posto i iza nje je samo Slovenija 4,6 odsto.

Prema danas objavljenim podacima, hrvatski vojni budžet za 2021. skočio je na 2,79 posto BDP-a i Hrvatska je treća po izdvajanju za odbranu. Prva je Grčka sa 3,82 posto BDP-a, druge SAD sa 3,52 odsto.

Kada je reč o udelu vojnog budžeta koji je namenjen za opremu i modernizaciju, Hrvatska je skočila na prvo mesto prema proceni za ovu godinu, s prošlogodišnjih 10,3 odsto na 43,5 odsto vojnog budžeta.
Prema podacima iz marta ove godine, Hrvatska je bila među tri zemlje koje najveći deo svog odbrambenog budžeta troši na plate vojnika i drugih zaposlenih u odbrani. Kupovinom borbenih aviona i to se promenilo.

Sada troškovi za osoblje iznose 45,7 posto vojnog budžeta, za infrastrukturu ide 9,4 odsto, a za opremu i modernizaciju 43,5 odsto vojnog budžeta, prenosi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here