pixabay.com

Ako želi da napreduje u procesu pridruživanja EU, Srbija će morati da raskrsti sa svojom prošlošću, zahtev je koji je zvanični Zagreb ugradio u svoj program predsedavanja EU, koje je Hrvatska i formalno započela.

U tom dokumentu, u delu koji se odnosi na proširenje, između ostalog, naglašava se da je važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava, doprinos regionalnoj saradnji i razvoj dobrosusedskih odnosa. Ovo poslednje uključuje prevladavanje nasleđa prošlosti, istinsko pomirenje i rešavanje otvorenih pitanja.

Zagreb se “na papiru” založio za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i najavio da će podsticati i napredak Srbije i Crne Gore, ali uz puno ispunjavanje postavljenih kriterijuma, pišu Novosti.

Očekuje se da će Hrvatska, posebno sada kada predsedava EU, u svim telima Unije, a naročito u onim koji odlučuju o otvaranju novih poglavlja, insistirati na dugačkoj listi pitanja koja su njoj bitna: od rešavanja sudbine nestalih, pitanja arhiva, granice, sukcesije, imovine bivše SFRJ, položaja njihove manjine u Srbiji, do suočavanja s prošlošću, pišu Novosti.

Inače, Hrvatska je proširenje EU zvanično unela u prioritete svog predsedavanja, u okviru tzv. četvrtog stuba, koji se odnosi na “Uticajnu Evropu”. U ovom delu programa stoji i da se verodostojnost u međunarodnim odnosima odražava kroz odgovoran pristup prema neposrednom okruženju na Zapadnom Balkanu.

4 COMMENTS

  1. Oni ni ne znaju, da je to zapravo dobro za Srbiju!Odeš u EU, a tamo te čekaju Hrvatska, Nemačka, Francuska, Slovenija, sve sami prijatelji!

  2. Da je vucic pametan a nije on bi dobrovoljno cekao da prodje perijod hrvata. Njima inace jedno VELIKO hvala.

  3. Сва ова питања је Србија требала поставити када је Хрватска примана у ЕУ, јер без регулисаних отворених питања са суседима никада не би била примљена. Србија се очигледно није сетила ни да обезбеди “противуслугу” за своје ћутање при пријему Хрватске да се оваква питања решавају накнадно билатерално. Толико о “стручности” наше дипломатије…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here