pixabay.com

Građani Hrvatske, njih nešto manje od 3,9 miliona u nedelju, 22. decembra, bira predsednika države sa liste na kojoj će biti 11 kandidata.

U prvom krugu predsedničkih izbora kandidati su: aktuelna predsednica Kolinda Grabr kitarović, kandidat najuticajnije opozicione SDP, Zoran Milanović, nezavisni kandidat, Miroslav Škoro, Neđeljko Babić (HŠČKŠ), Anto Ðapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF) i Ivan Pernar (SIP).

Prema najnovijim anketama, favoriti za drugi krug su Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

Analitičari ocenjuju da je reč o najneizvesnijim predsedničkim izborima i da bi u drugi krug, koji će biti održan 5. januara, moglo ući čak tri kandidata.

Prema nekima, izvesnije je da će se drugom krugu naći Grabar Kitarović i Zoran Milanović, dok minimalne šanse daju mogućnosti da se u drugom krugu nađu Grabar Kitarović i Škoro.

Biališta će biti otvorena u nedelju u 7, a zatvorena u 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati se očekuju iste večeri oko 20 sati i biće apdejtovani na 10 minuta.

Pravo glasa na nedeljnim izborima ima više od 3,8 miliiona birača, od kojih je sa prebivalištem u inostranstvu oko 177.000, najviše u susednoj BiH, njih 93.000, dok ih je u Srbiji nešto manje od 30.000.

U Nemačkoj živi 29.000 hrvatskih drzavljana.

Predsednik Hrvatske bira se na pet godina, a poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno 11. januara 2015., kada je u drugom krugu aktuelna pedsednica Kolinda Grabr Kitarović pobedila dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here