EPA/Dominik Bat
Plaža u Hrvatskoj

Direktor Turističke organizacije Hrvatske Veljko Ostojić smatra da je odluka austrijske vlade da pozove svoje građane da letuju u Austriji politička odluka, koja je razumljiva, ali isto tako podseća da se EU zasniva na solidarnosti.

Ostojić je, u izjavi bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, kazao da je trenutno za čak tri četvrtine manje austrijskih turista u Hrvatskoj.

Austrijski turisti veoma su bitni za hrvatski turizam, imajući u vidu da je prošle godine u toj zemlji 1,4 miliona Austrijanaca letovalo na hrvatskom primorju.

Ostojić ističe da Hrvatska značajno oseća poziv austrijske vlade svojim građanima da ostanu u zemlji. On je ukazao da je turizam odlučujuća privredna grana Hrvatske, dodajući da čak 20 odsto BDP-a otpada na ovaj sektor. U tome, ističe, veoma su bitni turisti iz Nemačke, Slovenije, Austrije.

– Ove godine nam je izostalo 75 odsto austrijskih turista – konstatovao je on, podsetivši da Hrvati rado idu na skijanje u Austriju.

Pre svega region oko Dubrovnika beleži velike gubitke, jer su u potpunosti izostali gosti iz SAD, Japana, Južne Koreje i Velike Britanije.

Ostojić je ukazao da je broj novozaraženih i aktuelno obolelih gotovo identičan kao u Austriji i da su novozaraženi pre svega u Zagrebu i Slavoniji.

– Na obali do sada se nije zarazio niti jedan turista – kaže nekadašnji ministar turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here