Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

Ponuda Hrvatske da pomogne transformaciju vojske Kosova pokazuje da postoji strateško partnerstvo na relaciji Zagreb-Priština. Na ovaj način se krši i Rezolucija 12 44 i može se smatrati i da je ovaj potez Zagreba antisrpski. Suprotan je i stavu NATO-a, koji zvanično ne priznaje kosovske snage, a Hrvatska je član ove vojne alijanse.

Ovo je komentar diplomate u penziji Zorana Milivojevića na susret kosovskog i hrvatskog ministra odbrane Armenda Mehaja i Maria Banožića i epilog njihovog susreta koji je rezultirao obećanjem Zagreba da će pomoći Kosovu da transformiše svoje bezbednosne snage u regularnu vojsku.

– Za očekivati je da na to reaguje makar NATO jer je ova organizacija imala određene nedoumice oko formiranja vojske Kosova. Hrvatska na ovaj način očigledno realizuje neke svoje interese koji su vezani za Srbe i Srbiju, izlazi iz okvira međunarodnog prava i radi mimo aktera na terenu UN, NATO-a – ocenjuje Milivojević.

Antisrpska koalicija Zagreb-Priština

Mnogo opasnija stvar kako kaže, jeste očigledno stvaranje koalicije koja treba da deluje protiv srpskih interesa, s obzirom da je postojanje vojske element državnosti.

– Očigledno da Hrvatska ulazi u uži krug zemalja koje hoće aktivno da rade na potvrdi kosovske državnosti. Često se zaboravlja kada je veza Kosova i Hrvatske u pitanju da je značajan broj Albanaca sa Kosova učestvovao u hrvatskim vojnim operacijama tokom rata, kao i da Agim Čeku koji je i osnovao KBS, ima čin general-pukovnika u hrvatskoj vojsci kao i da je nosilac najviših državnih odlikovanja Hrvatska – napominje Milivojević.

On dodaje da ovo u stvari potvrđuje strategiju koja je sad već i javna a to je da je smisao potvrde državnosti Kosova između ostalog u fokusu interesa i transatlantske zajednice  i da je “nezavisno Kosovo” već viđeno za punopravnog člana NATO-a čim se reši  njegov status.

Hrvatska mentor Kosovu za ulazak u NATO

Tokom susreta Banožić-Mehaj istaknuto je da je do sada 60 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga završilo školovanje u Hrvatskoj, ali će Hrvatska povećati svoj kontingent u okviru misije KFOR sa 34 na 150 vojnika uz napomenu da se na Kosovu trenutno nalaze dva hrvatska helikoptera.

Mehaj je naveo da Hrvatsku vidi kao kao budućeg mentora koji će pomoći Kosovu na putu prema NATO-u, a Banožić je najavio potpisivanje novog memoranduma o razumevanju, i pozvao kosovskog ministra odbrane na Jadransku vojnu i vazdušnu izložbu i konferenciju – ASDA, koja bi trebalo da bude održana ove jeseni u Splitu.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime