Hrvatska: uhapšen bivši ministar odbrane

0

U optužnici koju je podigao Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), Rončević i Bačić se terete da su prilikom nabavke vojnih kamiona za potrebe ministarstva odbrane (MORH) kao službena lica iskoristili svoj položaj i pričinili štetu od najmanje 10,245 miliona kuna (oko 1,417 miliona evra).

 

Uprava za materijalne resurse u ministarstvu donela je 30. septembra 2004. odluku o nabavci 76 vojnih kamiona, za šta je iz budžeta obezbeđeno oko 4,815 miliona evra. Bačić je doneo odluku o poništenju postupka zbog nedostatka sredstava, nakon čega su on i Rončević, zajedno i po prethodnom dogovoru i znajući da preduzeće "Eurokamion" nije ponudilo najnižu cenu ipak odlučili da s njom sklope ugovor.

 

Zahtev za utvrđivanje odgovornosti u aferi "kamioni" pokrenuo je u januaru 2005. predsednik Stjepan Mesić tokom predizborne predsedničke kampanje. Poslanici Hrvatskog sabora skinuli su Rončeviću poslanički imunitet, tako da se protiv njega mogla podići optužnica. Po pisanju medija, Rončevića je teretilo 30-ak svedoka, a izvršena su i dva veštačenja koja su potvrdila optužbu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here