pixabay
Foto: Ilustracija

Godišnje kvote za uvoz stranih radnika koje je do sada određivala Vlada Hrvatske odlaze u prošlost.

Poslodavci iz Republike Hrvatske ubuduće će strane radnike zapošljavati na temelju testa tržišta rada koji će sprovoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kako piše Večernji list, ovo proizlazi iz nacrta novog Zakona o strancima, koji je u javnom savetovanju od prošle nedelje. Provere vrši Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prema novom zakonu, poslodavac koji želi da zaposli stranog radnika obratiće se regionalnoj službi HZZ-a koja će proveriti da li u svojim evidencijama ima nezaposlenih osoba koje zadovoljavaju zahteve poslodavca.

Ako ih ima, HZZ će posredovati u zapošljavanju, a u suprotnom će izdati mišljenje na temelju koga će MUP izdati radne dozvole za strance. Test tržišta se, međutim, neće primenjivati za sezonske radnike u poljoprivredi, ali ni za ona zanimanja za koja Upravno veće „na temelju stanja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom tržištu rada u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba, kao i potreba pojedinih privrednih delatnosti“ zaključi da on nije nužan.

Broj stranaca ne sme biti veći od trećine

Zakon predviđa i izuzetke, odnosno poslodavce kojima se neće odobriti zapošljavanje stranaca. Radnu snagu tako neće moći da uvoze poslodavci protiv kojih se vodi postupak zbog neisplaćivanja plata, oni koji su u likvidaciji ili im je račun blokiran duže od 30 dana, koji ne plaćaju poreze ili nemaju zaposlene. Izričito se propisuje i da udeo stranaca u ukupnom broju zaposlenih kod jednog poslodavca ne sme biti veći od jedne trećine.

S obzirom da je za primenu novog modela potrebno prilagođavanje, neslužbeno se može čuti kako će se za prve mesece iduće godine odobriti privremena kvota za zapošljavanje stranih radnika. U Hrvatskom udruženju poslodavaca se za 2020. godinu predlaže privremena kvota od 81.600 radnika. U HUP-u upozoravaju na to da će uz potpuno otvaranje austrijskog tržišta poslodavcima od iduće godine biti još teže da zadrže domaće radnike, ali i strane sezonce, zbog čega ukidanje kvota smatraju razumnom merom.

Hrvatski sindikati protiv

Protiv liberalizacije uvoza strane radne snage su, očekivano, sindikati, koji se boje da bi novi zakon mogao da zaustavi rast plata. Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tumači da su i dosadašnje kvote za strance poslodavcima omogućavale da grade konkurentnost na obespravljenim i potplaćenim radnicima, umesto na ulaganju u nove tehnologije i proizvodne procese.

– Takvu politiku odobravale su sve vlade, jer se dugoročno računalo na radnike iz susednih zemalja. Ali taj je bazen sada presušio pa nove radnike koji će raditi za nisku platu tražimo u Ukrajini i Bangladešu dok se niko više ne pita zbog čega u tim zanimanjima nema dovoljno radnika – kaže Sever.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime