EPA/Johanna Geron
Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar za Evropu i spoljne poslove Gordan Grlić Radman istakao je da će za dijalog Srbije i Kosova naredni meseci biti odlučujući za postizanje dogovora, i dodao da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, prenosi “Albanijan post”.

Grlić Radman je naglasio da svako rešenje mora doprineti regionalnoj stabilnosti.

– Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obavezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizovao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rešenja koja bi doprinela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regionu i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Srbije i Kosova nema veze sa statusom Kosova, već sa normalizacijom odnosa dve zemlje – poručio je on.

Grlić Radman je naglasio da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, i dodao da se svi sporazumi postignuti u Briselu moraju sprovesti, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

– Svi dogovori postignuti u Briselu moraju se poštovati. Međutim, ZSO mora biti u skladu sa Ustavom Kosova i ne sme imati ovlašćenja koja ugrožavaju suverenitet i funkcionalnost Kosova – naveo je Grlić Radman.

Grlić Radman strahuje od tenzija na severu Kosova i dodaje da treća strana pokušava da proširi svoj uticaj na Balkanu.

– Nema sumnje da je jugoistočna Evropa izložena uticajima trećih zemalja, kao što smo nedavno videli sajber napad na Albaniju. Zbog toga je saradnja EU i NATO izuzetno važna u okolnostima u kojima se nalazimo. Zbog toga posebno pozdravljam izjave koje je nedavno dao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg da je Kfor spreman da održava red i mir na Kosovu – poručio je on.

Ministar Evrope i spoljnih poslova Hrvatske dodao je da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da uđe u Hrvatsku i poseti Jasenovac, jer, kako je istakao, nije zvanično obavestio hrvatsku vlast o dolasku.

– Moramo unapred da znamo dnevni red, zvanično vreme i prirodu posete – izjavio je Grlić Radman.

13 COMMENTS

  1. Kako da ne? Ti samo poruci, a mi cemo odmah da priznamo! Priznaj prvo RSK i radi svoj posao, a mi cemo nas!

  2. Неће моћи!
    Када вратимо хиљаду припадника српске полиције, чешаћеш се где те не сврби.

  3. Kad priznate srpski Dubrovnik, Baranju, Slavoniju i Republiku Srpsku Krajinu onda mozda i mi razmislimo.

    • Dalmacija je usla u sastav Srbije a kako je Jugoslavija propala a Srbija naslednica onda Dalmacija treba vratiti Srbiji ili razgovarati sa Italijanima i naci resenje.

    • 1895 u Dubrovniku je bilo samo 5 Hrvata i preko 90% Srba. Bilo je vise Madjara od Hrvata. Ako se skine malta na hotelu Imperial vidjece se cirilica. Isto je i u samostanu Male Brace. Crkve u Dubrovniku su okrenute Istoku ( ne sve ). U Konavlima imaju i odezdu poslednjeg Srpskog popa a i slave slavu za razliku od ostalih katolika. Temenji mnogih katolickih crkava su pravoslavni Srpski.

  4. Priznati se samo može da je Istra dio Italije i da je od Varaždina do Virovitice Mađarska zemlja (ono par njiva oko Macelja da i ne spominjem)….

    Sve što vam je drugar Tito upriličio posle 2. svj. rata moraće da se vrati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here