Hrvatski partizani dolaze na godišnjicu oslobođenja

0

U oslobađanju Beograda učestvovale su i tri jedinice iz Hrvatske (Foto: Ilustracija)
 

U Hrvatskoj delegaciji biće njen predsednik Franjo Habulin i potpredsednik Ivan Fumić, čiji je brat poginuo u operacijama oslobođanja Beograda.

 

Hrvatska delegacija neće biti prisutna 16. oktobra na velikoj vojnoj paradi, nego tri dana kasnije na centralnoj svečanosti u Kombank Areni, na tačan datum oslobađanja Beograda.

 

"Odlučili smo da idemo na obeležavanje, jer su tri jedinice iz Hrvatske sudelovale u oslobađanju Beograda – 6. lička divizija, 28. slavonska divizija i 13. hrvatska brigada `Rade Končar`", rekao je Franjo Habulin.

 

Partizanske jedinice sa područja današnje Hrvatske imale su pravac delovanja kroz centar Beograda – Knez Mihajlovom i Nemanjinom prema Kalemegdanu.

 

Oslobađali su Terazije i železničku stanicu, prešli su most preko Save i sprečili da ga Nemci ne dignu u zrak te potom krenuli prema Zemunu.

 

"Od ukupno 3.000 poginulih boraca – Srba, zatim vojnika Crvene armije i ostalih koji su se borili na strani antifašističkih snaga, iz tri naše jedinice poginulo je 977 boraca. Zbog toga idemo tamo", naglasio je Habulin.

 

Deo hrvatskog društva kritikuje njihov odlazak u Beograd, ali Habulin odgovara:

"Doneli smo čvrstu odluku i imamo konkretne razloge zbog kojih idemo. Ako nekome bude smetalo – to je njegova stvar".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here