Hrvatski udbaš uhapšen u Nemačkoj

0

Vinko Sindičić na zagrebačkom aerodromu posle izručenja iz Škotske, 1998.

 
Nemačke vlasti su obavestile hrvatsku stranu o hapšenju i dodale da je ono povezano sa slučajem Đureković i da se promenio Sindičićev status koji je dosad imao u Nemačkoj.

 

Ključni svedok protiv Pratesa

Podsećanja radi, Prates je u Minhenu pre godinu i po dana osuđen na doživotnu robiju zbog učestvovanja u ubistvu poznatog hrvatskog emigranta i bivšeg direktora marketinga zagrebačke kompanije "INA" Stjepana Đurekovića. Sindičić je bio jedan od ključnih, ali nije bio i krunski svedok, da bi se poljuljala presuda, jer je Viši zemaljski sud u Minhenu imao i druge dokaze i indicije da osudi Pratesa.

Hapšenje Sindičića u Nemačkoj još nije zvanično potvrđeno, ali je Uprava policije Republike Hrvatske saopštila da je u petak primila obaveštenje hrvatskog konzulata u Minhenu o Sindičićevom hapšenju.

 

U tom obaveštenju se još navodi da je Sindičić osumnjičen za ucenu u slučaju ubistva Đurekovića, kao i da se nalazi u istražnom zatvoru u Minhenu.

O kakvoj se uceni radi, još nije poznato. Takođe se ne zna ni kada ni gde je Sindičić uhapšen.

 

Međutim, Sindičić je mnogo više boravio u Nemačkoj nego u Hrvatskoj, u kojoj se, kako je tvrdio, nije osećao bezbednim posle svedočenja na sudu. 

 

U zavadi sa bišim šefovima UDB-e

 

Kao što je poznato, Sindičić je robijao u škotskom zatvoru sve do kraja 90-ih zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula, a onda je izručen Zagrebu, gde mu se sudilo za ubistvo Brune Bušića. Međutim, zahvaljujući mnogim smicalicama, posebno ljudi iz nekadašnjeg jugoslovenskog represivnog aparata, Sindičić je naprasno oslobođen svih optužbi i postao je slobodan građanin.

 

UDBA

 

Uprava državne bezbednosti (UDBA) je bila tajna policijska organizacija Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Formirana je 1946. godine reorganizacijom Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) na civilni i vojni odsek. Tada je od Prvog i Drugog odseka OZNE, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova FNRJ, formirana Uprava državne bezbednosti, dok je od Trećeg odseka OZNE pri Ministarstvu narodne odbrane formirana Kontraobaveštajna služba Jugoslovenske armije. Funkcionisala je na sličnim principima kao sovjetski KGB. Kao civilna kontraobaveštajna služba nalazila u sastavu Ministarstva unitrašnjih poslova (kasnije Savezni sekreterijat za unutrašnje poslove), i sastojala se od četiri glavna odseka koja su se bavili:

* unutrašnjim neprijateljem
* emigracijom
* stranim obaveštajnim službama
* tehnikom praćenja i prisluškivanja

 

Nakon toga je počeo da ucenjuje svoje bivše šefove Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, šefove Službe državne bezbednosti, tražeći novac koji su mu ovi ranije obećali za usluge koje je činio za tu službu.

 

Sindičić je na suđenju Pratesu otvoreno svedočio protiv te dvojice, za kojima je još ranije Nemačka raspisala međunarodne poternice zbog sumnje da su povezani sa ubistvima hrvatskih emigranata.

 

Sindičić je sve vreme suđenja bio pod posebnom zaštitom nemačke policije, a sad se i sam našao iza rešetaka. Uskoro će biti poznato i zašto.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here