pixabay.com

Na udaru povećanja cena je i Hrvatska.

Proizvođači upozoravaju – nastavi li se ovako, police bi mogle ostati prazne. I dok Vlada Hrvatske odgovornost prebacuje na globalne trendove, opozicija je iznela svoje predloge, ali i mahala domaćim proizvodima.

Na svet ga je donela “koka”, ali na police prodavci koji su zbog sve većih troškova primorani na poskupljenje.

– Sada smatraju da mi dižemo cene, da tražimo neke ekstra profite, a i s ovim cenama koje sada imamo nema šanse da opstanemo. Jaje bi trebalo da košta dve kune (0,27 evra) da opstanemo – ističe trgovac Goran Bendeković.

Teško opstaju i prevoznici.

– Ako cene nastave da rastu, a Vlada ništa ne uradi, jednostavno će biti otežano snabdevanje – upozorava Darko Vukadinović iz Udruženja putnog teretnog saobraćaja.

Drugim rečima, police bi mogle ostati prazne. Opozicioni zastupnici upozoravaju da će se rast cena prelomiti na leđima najsiromašnijih.

– Transport svakodnevno mora doći do odredišta, ovo će dovesti do nove krize koju će platiti građani – napominje Mirela Ahmetović.

Možemo! traži uvođenje plutajućih akciza ili smanjenje PDV-a na energente. Akcize se za sada neće smanjivati, ali kao jednu od mogućih kratkoročnih mera iz Vlade najavljuju podizanje minimalne plate. Ministar Zdravko Marić, kog tek čeka korigovanje budžeta, za sve krivi – globalne trendove.

Zbog uštede građani menjaju prehrambene navike. Minimalna potrošačka korpa u Hrvatskoj iznosi 7.800 kuna (1.037 evra). Umesto ulja, češće biraju svinjsku mast, a umesto, na primer, junetine – svinjetinu ili piletinu, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Iz Sindikata kažu da je stanje teško, ali ne i dramatično.

– To je jedna psihoza. Jedan osećaj toga da će ciene rasti, inflatorna očekivanja mogu biti ogroman generator i podsticaj rasta cena – kazao je Vilim Ribić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here