EPA/Mauritz Antin
Foto: Ilustracija

Kineska tehnološka kompanija Huavei saopštila je danas da je odluka britanske vlade da uklone opremu Huaveija iz sistema britanske 5G mreže “razočaravajuća”, te da će “postaviti Britaniju u sporu digitalnu traku i unaprediti produbljivanje digitalnih razlika”.

– Ova razočaravajuća odluka je loša vest za svakoga u Velikoj Britaniji ko koristi mobilni telefon – rekao je portparol Huaveija UK Ed Brevster, prenosi Kineski radio Internacional.

Istovremeno, on je sugerisao britanskoj vladi da ponovo razmotri odluku.

– Verujemo da nova američka ograničenja prema Huaveiju neće uticati na rastegljivost ili bezbednost proizvoda koje isporučujemo Velikoj Britaniji – rekao je Brevster.

Da se protivi odluci saopštilo je i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ističući da je ta odlika velike Britanije bez osnove, prenosi BBC.

Portparolka kineskog ministarstva Hua Čunjing rekla je da će Peking preduzeti mere kako bi sačuvao “legitimne interese” kineske kompanije.

– Velika Britanija koristila je neosnovane rizike kao izgovor za saradnju sa SAD kršeći relevantne obaveze koje je preuzela. Sve odluke i potezi doći će na naplatu – rekla je ona.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liu Siaoming izjavio je da je ta odluka ne samo razoičaravajuća, već i rastužujuća.

– Način na koji se odnosite prema Huaveiju biće vrlo pažljivo praćen od strane drugih kineskih preduzeća – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here