Tanjug
Husein Alijević Husa

Nekadašnji frontmen dens grupe Bit Strit, Husein Alijević Husa godinama se nije eksponirao u javnosti, a nakon duže pauze ponovo je u žiži interesovanja. Naime, Husa je na velikom platnu ulogom Džeja Ramadanovskog u filmu “Nedelja”, koji je za samo pet dana pogledalo 100.000 ljudi, oživeo uspomenu na legendarnog pevača.

S obzirom na to da glumi Džeja u periodu njegove mladosti, Husa je, za potrebe uloge, smršao preko 20 kilograma, a kako je i sam više puta naglasio, pomoglo mu je što je pevača poznavao, i što je osećao dug prema njemu, jer upravo ga je Ramadanovski u vreme najveće slave, doveo na binu pored sebe.

Rođen je u Beogradu 1974. godine na Čuburi, a u komšiluku su živeli Marina Tucaković i Aleksandar Radulović Futa, od kojih je mnogo toga naučio. Čuburu nosi u srcu, taj deo Beograda u kom su živeli mnogi izuzetni umetnici.

– Pratio bih kao dete nekoliko ulica našeg Gagu Nikolića da bih skupio hrabrost da ga pitam: Čiko koliko ima sati? – pričao je Husa.

Jednom prilikom otkrio je da je odrastao u siromaštvu, da je njegova porodica bila ispunjena ljubavlju, što mu je pružilo čvrst oslonac tokom ranih godina. Već sa 18 godina počeo je lepo da zarađuje od plesa i pevanja. Svedočio je turbulentnim vremenima, posebno bombardovanju naše zemlje 1999. godine. Ovo traumatično iskustvo je uticalo na njegov pogled na život, ostavljajući mu ožiljke na duši. Shvatanja o svetu i ljudima promenila su se, kako je rekao, nakon ovog događaja, a životni rolerkoster odveo ga je kroz period koji je opisao kao izuzetno težak.

– Naučio sam da se iz veoma teških stvari koje se dese u životu dobiju mnogo važne lekcije – objašnjavao je on.

Posle 11 godina braka se razveo od dugogodišnje partnerke Dušanke Dekić Bebe, sa kojom je činio grupu Bit Strit i dobio ćerku. O razlozima razvoda nikada nije pričao. Posle braka sa Bebom, upoznao je 20 godina mlađu Andreu Došen, sa kojom ima ćerku Hanu.

Ne smatra da je u ilegali, jer vredno radi na svojim projektima. Primarna delatnost mu je, kako kaže, komponovanje pa je tako angažovan, svih ovih godina, u svom studiju odakle su izašle neke divne pesme koje su otpevali razni naši i inostrani pevači. Pored toga u poslednjih par godina uradio je veliki broj radio i TV reklama u kojima peva.

Tokom karijere sarađivao je sa više javnih ličnosti, a potpisuje se kao autor ne nekoliko hitova Saše Matića, Cece Ražnatović, pokojnog Šabana Šaulića, Dragane Mirković… Komponuje od kad zna za sebe.

– Nisam ni znao da sam kompozitor jer nisam završio muzičku školu, mislio sam kompozitori su ovi ljudi što znaju da diriguju i sviraju, ali su mi objasnili da to što pevam sa tekstom je zapravo kompozicija – kaže on.

Svojim radom stekao je status “Skupštinara Sokoja” i ima više od 1.000 objavljenih dela. Najponosniji je na saradnju sa Šabanom Šaulićem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here