Hvala Lukašenku na bezrezervnoj podršci

0

Stiska ruke kao znak potvrde prijateljstva dve zemlje: Aleksandar Lukašenko i Tomislav Nikolić
 

On je nakon susreta sa predsednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom rekao da Srbija želi da bude dio EU, dok je Belorusija deo Evroazijske unije i da u stvari ove dve zemlje predstavljaju najbolju kopču između tih unija.

 

Nikolić je ovom prilikom još jednom zahvalio Lukašenku za brzu i bezrezervnu podršku koju je Belorusija uputila Srbiji u vreme poplava i naglasio da se nada da će pomoć biti nastavljena.

 

"Belorusija je stigla prva. Srbija je prijatelj koji to zaslužuje i uzvratiće prijateljstvom. Vi i ja pratimo želje naših naroda i nastavićemo razvijati odnose", rekao je Nikolić.

On je posebno naglasio potrebu tešnje privredne saradnje i ocenio da je srpska privreda u potpunosti uništena u procesu privatizacije i hiljade ljudi je ostalo bez egzistencije.

 

"Mi smo olako pustili ljude na ulicu. Sada ne bi ponovili te greške. Vlast koja ne obezbedi normalan život građanima nema pravo da izađe pred narod. Vaš narod sa sigurnošću ustaje, zato vas pozdravljam kao prijatelja Srbije i svog prijatelja", rekao je Nikolić, obraćajući se Lukašenku koji boravi u uzvratnoj posjeti Srbiji.

 

Predsednik Belorusije Lukašenko rekao je da Srbi za Beloruse nisu tuđi ljudi, već bratski narod kome je Belorusija spremna da pomogne u svakom trenutku.

 

On je naglasio da Minsk podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kao i nastojanje ovdašnjih vlasti da normalizuje odnose sa samoproglašenim Kosovom i tako obezbijedi stabilnost u regionu.

 

On je naglasio da će Srbija i Belorusija kao bliski prijatelji i braća nastaviti da razvijaju dalje odnose i da je temelj tih odnosa trgovinska saradnja.

 

"U Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Srbiji, mi ćemo nastaviti da radimo zajedno i da zajedno ostvarujemo profit ", istakao je Lukašenko.

 

Pre zvaničnog obraćanja medijima srpski i beloruski predsednik potpisali su zajedničku izjavu u kojoj je navedena privrženost obe zemlje poštovanju međunarodnog prava, ciljeva i principa UN u rešavanju čitavog kompleksa pitanja vezanih za očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama i mirnom regulisanju međunarodnih konflikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here