EU info centar

Od Evropske unije i Norveške stižu respiratori i monitori vredni 4,5 miliona evra. 100 monitora za intenzivnu negu, 50 aparata za anesteziju i respiratorni monitoring, 70 respiratora.

Prvih četrdeset od ukupno 100 monitora namenjenih za intenzivnu negu, koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije i Kraljevine Norveške, stiglo je u Srbiju i biće isporučeno zdravstvenim ustanovama kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama poluintenzivnog i intenzivnog lečenja i nege.

Takođe, uz podršku EU i Norveške, Srbija će dobiti i 50 aparata za anesteziju koji uključuju respiratorni monitoring i sveobuhvatno praćenje vitalnih parametara. Tri ovakva aparata su već isporučena, deset uređaja stiže sutra, a tokom prve nedelje maja očekuje se preostalih 37 komada. Vrednost ove opreme iznosi 3,2 miliona evra.

– Izuzetno smo zahvalni našim prijateljima iz Norveške i Evropske unije, koji su pokazali veliku želju da nam pomognu, a ova oprema je izuzetno važna, naročito zbog drugog talasa za koji se pripremamo. Zahvaljujući ovoj opremi imaćemo mnogo više kreveta intenzivne nege, naročito za lečenje plućnih i kardiovaskularnih bolesti – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska dela prispele medicinske opreme u magacinu kompanije Milšped u Krenješevcima odakle se oprema u skladu sa procenama i potrebama Ministarstva zdravlja transportuje u zdravstvene ustanove u zemlji.

U Srbiju bi tokom prve polovine maja trebalo da stigne i 70 respiratora potrebnih pri kritičnom zbrinjavanju pacijenata pozitivnih na Covid-19. Ukupna vrednost ovih uređaja, od kojih je EU finansirala nabavku 50, a Kraljevina Norveška 20 komada, iznosi 1,3 miliona evra.

Kraljevina Norveška je na početku krize opredelila sredstva za hitnu pomoć u borbi protiv koronavirusa.

– Naša solidarnost sa Srbijom ima duboke korene u dugom prijateljstvu dva naroda, pa mi je izuzetno drago što možemo da pomognemo u suzbijanju krize kroz unapređenje kapaciteta jedinica za intenzivnu negu. Svi ovi vredni uređaji koji su pristigli i koji će stići u Srbiju u narednim danima, značajno će unaprediti kapacitete za lečenje obolelih u Srbiji, a Norveška je spremna da doprinese i dugoročnim merama – rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelsta.

Inicijalna podrška Srbiji od EU – 93 miliona evra

Evropska unija je, u okviru svog „globalnog odgovora” na borbu protiv aktuelne pandemije, vrednog 15,6 milijardi evra, opredelila incijalnu podršku Srbiji od 93 miliona evra, a jedan deo te pomoći od skoro pet miliona evra podrazumeva upravo nabavku ove neophodne medicinske opreme.

Svu medicinsku opremu koju su donirale Eu i Norveška, pre svega respiratori, monitori za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, kao i aparati za anesteziju i potpornu respiratornu terapiju, predviđeni su za kraću ili dužu respiratornu podršku kod pacijenata koji pate od akutnog respiratornog distresa, spazma ili opstrukcije pa ova podrška zdravstvenom sistemu u Srbiji doprinosi ne samo u suzbijanju virusa Covid-19 već u njegovom sveobuhvatnom i redovnom funkcionisanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here