Lična arhiva
LANE NA OKUPU: Ognjen Bojić, Jelena Micić, Hristina Šavelić i Stefan Nakalamić

Plemeniti O. V. iz Sidneja dugi niz godina brine o đacima iz Gimnazije Orahovac i redovno im šalje stipendiju od ukupno 480 dolara koja se deli na četiri učenika.

Već smo pisali da čekamo utiske sa Kosmeta u vezi sa donacijom za mesec jul. Budući da je još vreme letnjeg raspusta, i da su učenici van školskih klupa, ovih dana nam se javila profesor srpskog jezika i književnosti Olivera Radić.

– Drage kolege novinari koji nam pomažete da naši đaci imaju mesečne stipendije redovnim pisanjem o njihovim životima i školovanju, šaljemo vam srdačne pozdrave iz Orahovca i Velike Hoče. Još malo pa se mi i naši malobrojni đaci vraćamo u školske klupe, ako bog da da sve bude kako treba i sa situacijom na političkom planu i sa bolešću koja nam remeti život poslednjih godina – piše ona u svom pismu.

Dalje nastavlja koliko učenika pohađa ovu školu.

– Prošlu školsku godinu je našu gimnaziju, Gimnaziju Orahovac završilo trinaestoro đaka od prvog do četvrtog razreda, a ove godine će ih biti za tri manje, tj. desetoro. Ali slava Bogu, dok je i jednog đaka mi ćemo se truditi da očuvamo školu, jedinu gimnaziju na srpskom jeziku u prizrenskom kraju – piše nam profesor Radić.

U pismu dalje ističe brige i strepnje roditelja.

– Već više od sedam godina “Vesti” prate naš rad i čitaoci ovih novina, posebno Humanitarnog mosta znaju da smo imali devetoro đaka, trinaestoro, osamnaestoro, pa trinaestoro… broj ide gore dole, ali svaka školska godina uz razna iskušenja, neizvesnosti i nemaštinu, koju privedemo kraju je za nas veliki uspeh. Uspeh i za roditelje koji svako jutro u školu ispraćaju svoju decu sa strepnjom, koji brinu da li će imati da im kupe knjige i odeću… i nama šta li nas čeka tog dana, meseca..

Ona dalje naglašava zahvalnost plemenitom donatoru i redakciji “Vesti”.

– Zahvalni smo i Vašoj redakciji, i urednicima koji su vodili i vode Humanitarni most, a i svim dobrotvorima koji su odvajajući za naše đake slali mesečnu stipendiju i pomagali da neki od naših đaka imaju za užinu, garderobu, školski pribor… Najveću zahvalnost dugujemo dobrotvoru iz Sidneja O. V. koji već sedam godina redovno šalje stipendije za po četiri naša đaka.

Ona dalje navodi da su neki učenici završili gimnaziju.

– Prošle godine su to bili Jelena, Stefan, Ognjen i Hristina. Jelena i Stefan su završili četvrti razred i više nisu đaci naše škole, pa po dogovoru šaljemo imena dvoje drugih đaka koji će preko vas dobijati stipendiju od gospodina O. V. osim Hristine i Ognjena. To će biti Dimitrije Baljošević koji je ove godine upisao prvi razred naše škole i Marija Đorić koja će u septembru krenuti u treći razred. Interesantno je da je gospodin O. V. ranije stipendirao Dimitrijevu sestru Kristinu, koja uskoro završava fakultet, a evo sada i Dimitrija, koji sa roditeljima živi u Orahovcu. Marija takođe živi u Orahovcu i osim starijeg brata Marka koji će ove godine na fakultet ima još dve mlađe sestre Atanasiju i Milicu.

Uskoro u školskim klupama

Sa Ognjenom i Hristinom koji u školu putuju iz Velike Hoče su naši čitaoci a i sam dobrotvor već upoznati.

– Uskoro ćemo poslati i njihove fotografije iz školskih klupa, a do tada vas sve pozdravljam, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Orahovac – zaključuje svoje pismo Olivera Radić.

Apel za donatore

– Javili su nam se neki donatori koji će slati stipendije za još troje naših učenika, pa za sada imamo obezbeđene stipendije za ukupno sedmoro učenika (četvoro, da podsetimo stipendira O. V.). Ovim putem preko ‘Vesti” upućujemo molbu da nađemo dobrotvore za preostala tri učenika mnogo bi nam značilo. Da podsetimo da je stipendija na godišnjem nivou 600 evra za jednog učenika, tj. 60 evra mesečno – molba je iz Orahovca.