Tanjug
Kamen temeljac: Predsednik Srbije sa investitorom

Ova investicija je možda važnija i od nekih naizgled većih, jer će dovesti i nove japanske ulagače.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike japanske kompanije JFE Shoji Srbija u Inđiji, koja će proizvoditi jezgra motora sa širokim spektrom primene, da je to veoma važna investicija. Ova fabrika, prva koju japanska kompanija otvara u Evropi, kako je kazao, koristiće najnoviju tehnologiju.

– I nisam ovo ja rekao, već mi je ponovio ambasador Japana u Beogradu, da je ova investicija možda važnija čak i od nekih drugih, naizgled većih, jer će dovesti i nove japanske investitore – naveo je Vučić i zahvalio japanskoj kompaniji što ulaže u Srbiju.

Istakao je važnost kompanije u lancu snabdevanja auto-industrije, jer proizvodi laminaciju bez koje električni motor ne može da ide.

– Sa najnovijom tehnologijom ovde će da nikne fabrika od 18.000 kvadratnih metara. Ali, ta investicija će dovesti i nove snabdevače, i verujem kada budemo uspeli sa Evropljanima da dogovorimo sve oko zelenih traka i PEM konvencije i svega drugog, u budućnosti i neke od najvažnijih proizvođača i u auto-industriji – rekao je Vučić u obraćanju.

Kao važno je istakao dualno obrazovanje mladih u Srbiji za te poslove, istakavši da su oni naš resurs i bogatstvo za budućnost.

Naveo je podatak da je od 2016. u Inđiji do danas gotovo 50 odsto više zaposlenih, a zabeležen je i rast prosečnih plata.

– U Japanu, pre 14 godina, prilikom posete, mnogo toga sam naučio. Izuzetno se radujem dolasku svake japanske kompanije u našu zemlju – kaže on.

Vučić je istakao da je Srbija u odnosu na 2020. godinu 20 puta uvećala izvoz, ali da to treba da bude više.

Ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura izrazio je zadovoljstvo što je ta kompanija za prvu fabriku u Evropi izabrala baš Srbiju i zahvalio Vladi i Vučiću na stalnoj pomoći koju pruža japanskim kompanijama.

Posao za 150 ljudi

Kompanija JFE Shoji Srbija vredna je oko 50 miliona evra, zapošljavaće između 100 i 150 ljudi. U okviru je jedne od vodećih japanskih korporacija JFE Shoji Korporejšn, članice JFE Holding Inc, koji posluje u 22 regiona sveta sa više od 64.000 zaposlenih. U Srbiji će proizvoditi jezgra motora sa širokim spektrom primene, od električnih aparata za domaćinstvo do pomoćnih i glavnih motora za automobilsku industriju.

Iz kompanije naglašavaju da će koristiti najnovije tehnologije i doprineti razvoju automobilske i elektro industrije, kako u Srbiji tako i u Evropi.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here