pixabay.com

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, nakon što je to učinila Nemačka, planira “zaključavanje” zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Austriji.

– Cela Evropa je usred drugog talasa, zbog čega svuda imamo situacije slične “zaključavanju – konstatovao je Kurc posle razgovora.

On je dodao da se epidemiolosska situacija u obe zemlje pogoršava i da je zbog toga saradnja sa Austrijom važna.

– Želimo da usaglašeno delujemo i držimo granice otvorenim – kazao je Kurc.

Inače, prema pisanju medija, Kurc planira nove mere kako bi sprečio kolaps zdravstvenog sistema.

Tako planira i on, kao što je nemačka kancelarka Angela Merkel odlučila, da sprovede “zaključavanje”, ali malo drugačije od onog u martu.

Prema Kurcovom planu treba da se smanji fizički kontakt građana, pa se razmatra uvođenje ograničenja broja osoba na okupljanjima, a da li će to važiti i za privatne susrete kao u Nemačkoj za sada je otvoreno.

Pored toga Austrija će privremeno zatvoriti operu, pozorišta, bioskope. Profesionalne fudbalske utakmice ponovo će se igrati bez publike.

Ovaj put trgovine biće otvorene, ali zato gastronomije, ponovo, privremeno zatvorene, izuzev onih koje isporučuju hranu.

Isto tako i fitnes centri će se ponovo zatvoriti.

Frizeri će ovaj put moći da nastave da rade, dok će kozmetički saloni i druge usluge gde ne postoji distanca prema mušteriji morati da zatvore.

Škole i odbaništa, kao što je u više navrata isticao ministar obrazovanja Hajns Fasman, ostaće otvorena, ali viši razredi prećiće na smensku nastavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here