EPA

Analitičar iz Prištine Afrim Hoti ocenjuje da je sa ratom u Ukrajini pitanje Kosova i Balkana palo na listi prioriteta EU, a da i Beograd i Priština faktički čekaju kraj rata i ko će pobediti tražeći u tome šansu za ostvarenje ciljeva.

– Čini se da politički lideri obe zemlje čekaju “konačno rešenje”, odnosno kraj rata u Ukrajini očekujući da će tada moći da za sebe obezbede novu poziciju. Ukoliko Rusija pobedi u ovom ratu, nema sumnje da će politički lideri u Srbiji to iskoristiti kako se ne bi povinovali međunarodnim pravilima, a posebno kada je reč o priznanju Kosova. S druge strane, ukoliko pobednik ovog rata bude Ukrajina, a to će značiti i pobedu zapadnih zemalja, tada će Srbija definitivno biti ostavljena bez ikakve mogućnosti da ne prizna i ne normalizuje odnose sa Kosovom – smatra Hoti.

Ovaj analitičar ističe da je sa početkom sukoba na istoku Evrope 2022, a zatim i rata Izreala i Hamasa 2023. godine bilo očekivano da pitanje Kosova padne na listi prioriteta EU, odnosno da sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku “sakriju” proces pregovora između Srbije i Kosova.

– Pitanje Balkana je bez sumnje za EU jedno od najkomplesnijih pitanja, ali ono nije moglo da bude zauvek na vrhu njihove političke agende. Videli smo mnoge druge događaje koji su preuzeli primat kao što je rat u Ukrajini ili rat Hamasa i Izraela, a možda će u budućnosti biti i nekih drugih konfikata – ocenjuje Hoti.

On kaže da je rat u Ukrajini definitivno proizveo posledice po Evropsku uniju, a ukoliko se to pitanje posmatra u svetlu pitanja Kosova, političko rukovodstvo Srbije od 2022. godine ne pokazuje iskrenu želju za ozbiljnim pristupom i konkretnijim pomacima u pronalaženju konačnog rešenja za normalizaciju odnosa.

– Činjenica da je Srbija odlučila da ostane u bliskim i dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom govori da i dalje gaji nadu, po meni beznadežnu, da će nekako ipak zadržati Kosovo kao suvereni i teritorijalno integrisani deo Srbije. To se čini potpuno nemogućim. Stvaranje država je kao rađanje dece. Kada se to dogodi ne možemo dete vratiti majci u stomak. Nemoguće je da međunarodna zajednica promeni svoj stav po pitanju priznavanja Kosova. Neće doći do promene te odluke – ističe Hoti.

Komentarišući dve godine od početka rata između Rusije i Ukrajine, Hoti ocenjuje da je taj sukob proizveo geopolitičke posledice i doveo do novog pozicioniranja velikih igrača.

– Svedoci smo velikih promena posebno u oblasti bezbednosti. S jedne strane je došlo do homogenizacije zapadnih sila, “zapadizacije sveta”, a s druge strane vidljivo je okretanje Rusije drugim velikim silama poput Kine – kaže Hoti.

U takvim geopolitičkim okolnostima, smatra Hoti, i Srbija i Kosovo su srećni zbog svog geografskoj položaja jer pripadaju Evropi.

– Istovremeno su u mogućnosti da čekaju da Evropa reši problem na istočnim granicama – zaključuje Hoti.

4 COMMENTS

  1. Ako Kosovo ovisi o pobedi Ukrajine, onda je to “mrka kapa” za vas.Oteto je ionako prokleto i daje pravo otetom da se na isti način vrati.Krim je najbolji primer za to.

  2. Upravo suprotno. Nema promene granica silom. I Rusija i Nato menjali su silom granice koje su i same priznale a to nije prihvatljivo. Srbija gubi Kosovo samo ako ga sama prizna sve ostalo je na istoriji i osvajačima u ovom slučaju NATO-u. Kosovski Albanci kao i Srbi , Goranci, su konstitutivni i državotvorni narodi u AP Kosovo i Metohija koje je sastavni deo Srbije i to je jedina činjenica i od nje treba da polaze sva rešenja za AP. Hrvati su izbacili Srbe iz dela konstitutivnosti Hrvatske i od konstitutivnog naroda su ga pretvorili u manjinu. To Srbija ne sme da ponovi sa Albancima i Gorancima. Ta konstitutivnost garantuje i granice Bosne koju su konstituisala 3 naroda i bez obzira koliki deo i s kojim procentom su konstituisali državo ona jedino postoji ako se ti narodi poštuju međusobno ne namećući međusobno i ne preglasavajući ni jedan narod potencijalno forsirajući unitarnu vlast tj državu . Isto tako su konstituvni narodi u EU koji su uneli konstitutivnost svoju i svojih država u EU bez mogućnosti da se ta konstitutivnost menja i preglasava u odlukama. Dok EU tako funkcioniše dotle će postojati… Cena naših i albanskih grešaka i NATO- hegemonije nije teško ispraviti uz postojanje volje svih a ponajpre dobre volje jaših da poštuju sve u konfliktu pa i radi vlastitih interesa i pravde.

  3. Upravo suprotno!Hrvati mogu drugi ne.Na toj ideji se raspada Evropa. Ne pričam samo o ratu i agresiji nego i o pravnoj agresiji.Ukrajinac, predsednik Sovjetskog Saveza, dao je dekretom Krim Ukrajini.Rusi su ga vratili “referendumom” uz njihovu vojsku kao posmatrače.

  4. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here