Dobro poznata priča o zapadnom udaru na stabilnost Srbije, obiluje atentatima, državnim udarima, ali i špijunažama trese srpsku javnost skoro mesec dana. Možda je slučajnost, da se ponovo poklopila sa kampanjom za beogradske izbore, 4. marta, ali već danima se u filmskom maniru provlače razne priče o hapšenju stranaca.

Poslednja je da su pripadnici Vojne policije, BIA i MUP, uhapsili devetoro stranaca, a pre njih je početkom meseca, uhapšen bivši pripadnik Američkih mornaričkih foka i potencijalni “atentator”.

Za kratko vreme je odjeknula i treća vest da je belgijski novinar Filip Bertašon oženjen Srpkinjom, posle decenije izveštavanja iz Beograda, naprasno postao “bezbednosna pretnja” za Srbiju i njene građane, pa mu je zapretilo proterivanje iz zemlje.

Srećom, imao je dobru zaštitu prvog u Srbiji, pa je obradovan vešću o produžetku vize. Oglasio se i lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić i priznao naciji da je, zbog ovog Belgijanca, zvao ministra policije Nebojšu Stefanovića i…

– Samo sam rekao, ljudi koji se bave novinarskim poslom, nema šta vi iz BIA da radite oko njih i nema šta MUP da radi, osim ako nisu počinili krivično delo. Svi su dobrodošli i neka rade svoj posao kako hoće – objašnjavao je Vučić kako je spasao novinara koji mu se zahvalio.

Predsednik Srbije je komentarisao i hapšenje američkog specijalca.

– Zamislite da nađete tipa iz tima 6, koji je tamo jurio za Osamom bin Ladenom u Avganistanu, i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde, i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile pištolj, uhapsite i te Srbe, a oni svi ćute kao zaliveni zašto je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu – aludirao je na mogući atentat.

Malo detalja o tim dešavanjima unosi dilemu da li je reč o predizbornim teorijama zavere ili mogućoj opasnosti. Građani će verovatno kao i u prethodnim “opasnim situacijama”, ostati bez odgovora.

Dronom na Vojsku Srbije

“Upali u magacin sa municijom”, “Dronom snimali Generalštab”, neki su od napisa koji su pratili hapšenje osmoro stranih državljana u Srbiji. O njihovoj sudbini se ništa ne zna, ali je ministar odbrane Aleksandar Vulin umirio građane da su bezbedni.
– Ne želim da pridajem veći značaj, ali moram da kažem da ne verujem u slučajnost, i da tako veliki broj stranih državljana i veliki broj upada ili pokušaja upada u prostore koje kontroliše Vojska Srbije odavno nije zabeležen – naglasio je Vulin.

Izvor:
D.Dekić - Vesti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime