EPA/Fehim Demir
Eufor u Bosni i Hercegovini (Foto: Arhiva)

Za tvrdnje ministra odbrane BiH Zukana Heleza o navodnom postojanju vojnih kampova na teritoriji Republike Srpske za čiju je organizaciju optužio “neke Ruse” ne postoje dokazi, saopštila je misija EUFOR-a u BiH ističući da nisu primili informacije o postojanju bilo kakvih kampova na teritoriji cele BiH.

– Kako bi održavali sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH – naveli su iz misije čiji je zadatak očuvanje bezbednosti u zemlji.

Imajući u vidu da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH još ranije saopštila da takođe ne poseduje informacije o postojanju bilo kakvih kampova, iz Srpske su pojačani glasovi koji zagovaraju hitnu smenu ministra odbrane.

– Nakon što su iz EUFOR-a nedvosmisleno potvrdili da u Republici Srpskoj nema bilo kakvih vojnih kampova potrebno je odmah smeniti i krivično procesuirati ministra odbrane. Podsećam da je EUFOR, shodno Aneksu 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma, nadležan za praćenje svih vojnih aspekata u primeni ovog sporazuma. Ko god podržava ministra odbrane koji iznosi neistine o vojnim kampovima u BiH, taj direktno krši Dejtonski sporazum – ocenio je potpredsednik Partije demokratskog progresa Milko Grmuša.

Lider Helezove stranke, SDP BiH Nermin Nikšić, komentarišući pokrenutu inicijativu za smenu ministra odbrane, kaže da partija čvrsto stoji iza svog člana.

– Znate da je bilo inicijativa i za promene nekih drugih ministara. Sve što možemo reći je da institiramo na zakonitom postupku prema svima – rekao je Nikšić.

Grmuša uzvraća da je sada potrebno utvrditi da li celi SDP podriva Dejton.

– Nakon izjave čelnika SDP da ta partija u potpunosti podržava ministra odbrane za kog EUFOR tvrdi da laže, potrebno je utvrditi da li ta stranka podržava Dejtonski sporazum i ustavno-pravni poredak u zemlji – naveo je Grmuša.

Smena na dugom štapu

Službeni zahtev za smenu Zukana Heleza je podnet, ali će biti veoma teško smeniti ministra odbrane BiH. Komplikovani sistem imenovanja i razrešenja kadrova u Savetu ministara BiH ne dozvoljava da bilo koji ministar bude uklonjen, osim ako za to ne postoji širok konsenzus gotovo svih stranaka iz oba entiteta. To u praksi znači da, čak i ako svi poslanici u Parlamentu BiH iz Srpske, i vlast i opozicija, budu glasali za smenu, do nje neće doći, ukoliko to ne podrži i vladajuća garnitura iz FBiH. Trenutno ništa ne nagoveštava da će se to dogoditi.