Tanjug/AP
U EU viziji, Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija: Predsednici i premijeri, učesnici samita u Atini

Evropski zvaničnici su pripremili program rasta za Zapadni Balkan, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima u Atini, gde učestvuje na samitu lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU, i naveo da očekuje podršku i podstrek kroz razne programe, kao i dodatni novčani priliv. On kaže da je “naše da nastavimo evropski put i da vidimo šta Srbija može da ima od toga”.

Dobar podstrek

Za građane je, kako je rekao, važno da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

– Ona i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel su ponovili značaj tzv. Agende rasta i kako EU za oktobar sprema Program rasta za zemlje Zapadnog Balkana, kao i šta možemo da uradimo da unapredimo ekonomske performanse. Tu očekujemo, osim kroz podršku različitim programima, subvencijama, podstrek za zelenu agendu i dodatni novčani priliv za zemlje regiona – rekao je i dodao da to danas znači.

Naveo je da je neformalna večera u Atini bila u pomalo čudnom formatu, da su sa izuzetkom Edija Rame bili lideri regiona u formatu “pet plus jedan”, ali i hrvatski, bugarski i rumunski premijer i predsednici Ukrajine i Moldavije.

U decembru se, kazao je Vučić, može očekivati i više od pukog datuma za otpočinjanje pregovora o ulasku Moldavije i Ukrajine u EU, a da je za Srbiju bitno da sagleda šta može da radi sa EU.

– Važno je ono šta su rekli o jedinstvenom ekonomskom tržištu, to nije lako, ali je važno za nas. Dodatno bi podstaklo rast u našoj zemlji, bili bismo privlačniji stranim investitorima – rekao je Vučić i istakao da očekuje više od četiri milijarde investicija, ali i da “moramo da privlačimo još više”.

Predsednik je rekao da je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski snažno reagovao zbog onoga što je Aljbin Kurti radio u Tetovu, i da je to mnoge iznenadilo. Dodao je da je hrvatski premijer Andrej Plenković imao sistematičan pristup o budućim evropskim pitanjima.

Vruća jesen

– Naše je da taj put ka EU nastavimo, ali da gledamo šta je sve to što možemo da izvučemo za našu zemlju – rekao je Vučić.

On smatra da predstoji “vruća jesen” i da situacija u Ukrajini nije laka i jednostavna, da ništa ne ide brzo i da će biti još mnogo problema.

Dan ranije, po dolasku u Atinu, Vučić je poručio da se Srbija bori za evropsku budućnost, ali ne odustaje od nacionalnih interesa što će, kako je rekao, u narednom periodu biti sve teže. Razgovore sa Ursulom fon der Lajen je ocenio kao veoma dobre, ozbiljne i odgovorne, ali nikada sasvim lake. Ona je objavila na X platformi da je bilo reči o deeskalaciji situacije na severu KiM i napretku Srbije na putu ka EU.

Osim predsednice EK, večeri su prisustvovali Šarl Mišel, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, Hrvatske Andrej Plenković, Rumunije Marsel Čolaku i Bugarske Tomislav Dončev, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, predsednik privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, ukrajinski Vladimir Zelenski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Usaglašena je Deklaracija kojom se daje podrška Ukrajini i Zelenskom i ističe važnost da se zaokruži vizija EU u čijem bi sastavu bili Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija.

Izmenio deklaraciju

Kada je reč o tekstu Deklaracije usvojene u Atini, predsednik je otkrio da su svi tražili oštar i jasan narativ o sankcijama Rusiji, ali je, kaže, uspeo da izdejstvuje da se u tekstu ne nađe ono što se protivi interesima i politici Srbije. Objasnio je da se nije saglasio sa onim delom Deklaracije koji govori o “nešto efikasnijoj primeni sankcija Rusiji”.

– Ima stvari za koje mi nismo spremni sada i ne želimo da se opredelimo. Ne možemo da govorimo ko je zločinac, ni da budemo tužioci i sudije. Koliko smo mogli da zaštitimo svoje interese, to smo uradili – kaže on.

Dosledni u nepriznavanju tzv. Kosova

Predsednik se sastao se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, a razgovor ocenio kao dobar i prijateljski. Istakao je da je još jednom potvrđeno da neće biti promene u stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Grčka je od početka sastanaka u Atini ukazala poštovanje. Nemam problem što je bio Kurti tu. Nije lako to oko tog bilateralnog susreta, ali su bili fer. Nigde nije pisalo Kosovo ili Srbija, već Beograd, Priština i nije bilo zastava, samo imena ljudi – kaže on.

Uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta

Predsednik Srbije kaže da je razgovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim bio iskren, otvoren, prijateljski i konstruktivan, kao i da je Ukrajina jedna od zemalja koja nikada ništa nije učinila protiv Srbije, ni Srbija protiv Ukrajine. Zahvalio im je što razumeju da ima “stvari koje sada nismo spremni i ne možemo da se opredelimo”.

– Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i tu poziciju ne menja. Imamo stabilan i pošten pristup, razliku od nekih koji bi da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, jer im to odgovara, ali ne i teritorijalni integritet Srbije. Nastavićemo to da činimo – kazao je Vučić.

Zelenski je saopštio da su Vučić i on konstatovali da je međusobna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu važan deo partnerstva Srbije i Ukrajine.

– Dobar razgovor o poštovanju Povelje UN i nepovredivosti granica, o zajedničkoj budućnosti naših naroda u zajedničkom evropskom domu. Da razvijamo odnose, u zajedničkom interesu – napisao je Zelenski na platformi X, a na njegovom sajtu je navedeno da se zahvalio Vučiću na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ukrajinskom narodu i na podršci Ukrajincima koji su u Srbiji našli utočište.

Politizacija muzike

Aleksandar Vučić se, povodom zabrane proslavljenom kantautoru Goranu Bregoviću da uđe u Moldaviju, zapitao i da li je moguće da nekome smeta što neko peva pesmu “Kalašnjikov” i dodao da ne veruje da je moguće da jedna država reaguje na takav način.

– Nisam imao prilike da razgovaram sa predsednicom Sandu oko zabrane ulaska pojedinim građanima Srbije, uz vrlo čudne razloge. Kada sam video da nekom u moldavskoj javnosti smeta što Bregović peva pesmu pod nazivom “Kalašnjikov”, stanete i pitate se, šta je, ljudi, ovo – kaže on.

Podrška i solidarnost

Lideri zemalja Zapadnog Balkana i EU su izrazili snažnu podršku i solidarnost sa ukrajinskim narodom u njegovoj borbi za povratak slobode i istakli da je jedinstvo oko povratka mira nedvosmisleno, saopštila je Vlada Severne Makedonije nakon neformalne večere povodom 20 godina Samita EU – Zapadni Balkan u Solunu i Solunske deklaracije.

Bratska Severna Makedonija

Aleksandar Vučić poručio je, nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, da su Srbija i Severna Makedonija istinski prijateljske zemlje.

– Ako mene pitate, bratske. Između Beograda i Skoplja nema i ne sme da bude nesporazuma, ništa ne tražimo od naše braće, jedino što nudimo je iskreno prijateljstvo – napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Sastao se i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji je na mreži Iks napisao da ga je Vučić informisao da će ubrzo predložiti ambasadora Srbije u Podgorici.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here