EPA
Berlin

Građani Kosova koji žele da uđu u Nemačku moraće da poseduju negativan PCR test na prisustvo koronavirusa.

Kosovo se od petka nalazi na “crvenoj listi” 20 zemalja koje, kako su objavile vlasti u Nemačkoj, podležu strožim ograničenjima ulaska na nemačku teritoriju. Putnici iz zemalja koje su zabeležile više od 200 novih slučajeva na 100.000 stanovnika mogu ući u Nemačku samo ako podnesu negativan PCR test.

Prema podacima nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, policija na aerodromima sistematski proverava da li putnici poseduju negativan test, dok se na kopnenim granicama prema ostalim članicama Evropske unije, u kojima nema granične kontrole, obavljaju nasumične inspekcije.

Tako se na aerodromu u Frankfurtu, jednom od glavnih centara vazdušnog saobraćaja u Evropi, uglavnom proveravaju da li putnici imaju pismene deklaracije o ulasku u zemlju i negativan test na koronavirus.

Ove inspekcije, vrše se i direktno u avionu. Takođe na minhenskom aerodromu policija je pojačala svoje prisustvo u iste svrhe.

Na tzv. “crvenoj listi”, pored Kosova, nalaze se i Albanija, Andora, Bolivija, BiH, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Slovenija, SAD, Estonija, Iran, Izrael, Kolumbija, Letonija, Liban, Litvanija, Severna Makedonija, Meksiko, Crna Gora, Panama, Portugalija, Češka, Srbija i Palestina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here