pixabay.com
Ilustracija

Ukoliko se situacija oko Ukrajine bude pogoršala sve je moguće, a tako i vojna reakcija NATO, ocenio je bivši generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer.

U intervjuu za agenciju APA Zanjer je podsetio da se obaveza pružanja pomoći prema Članu 5 NATO odnosi samo na države članice, pa se ne može očekivati da će alijansa to koristiti za Ukrajinu.

Međutim, naglašava u zavisnosti od razvoja na terenu bi NATO mogla promeniti svoj stav, podsećajući na intervencije alijanse u BiH i na Kosovu.

Zanijer kaže da je situacija ozbiljna, jer se nagomilao niz problema i što Rusija smatra da joj je direktna bezbednost ugrožena.

Tako su Moskvu isprovoricali nedavni zapadni napori podrške Ukrajini u oblasti odbrane, dodao je on.

“Vidimo da su tenzije izuzetno velike. Pojedini incidenti bi mogli da izazovu rat, čak iako to nije nameravano. Jedna iskra mogla bi sve zapaliti”, upozorava Zanijer.

On smatra da bi, pored razgovora između vlada SAD i Rusije, bila potrebna i aktivnija uloga evropskih država u rešenju konflikta NATO-Rusija.

“Evropljani su najbliži susedi Rusije, i oni su prvi koji će, u slučaju konflikta, imati posledice”, kazao je Zanijer dodajući da unutar EU postoje različiti pristupi u ophođenju prema Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here