Vesti
Učenici Ane Bojičić

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u romanskom delu Švajcarske proslavili su ove godine školsku slavu Svetog Savu skromno, ali svečano.

– U našoj crkvi u mestu Epalanž, kod Lozane, otac Bogoljub je u prisustvu kolačara Marine i Saše Bećara, nekoliko učenika i roditelja presekao slavski kolač. Deca su odrecitovala stihove o Svetom Savi, a otac Bogoljub ih je darivao knjigama i paketićima. Svečano je bilo i u svim odeljenjima u kantonima Vo, Valis i Friburg, gde su deca priredbama obeležila ovaj značajan dan – kaže učiteljica Snežana Šaronjić.

Svi učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u romanskom delu Švajcarske imali su svetosavske priredbe u učionicama i poželeli da sledeću školsku slavu obeleže onako kako naš svetitelj i zaslužuje.

Uživo uključenje u crkvu

Ivana Petković, nastavnica u kantonima Cirih i Šafhauzen, pripremila je sa svojim đacima onlajn priredbu u kojoj je učestvovalo čak 66 učenika iz Bilaha, Menedorfa, Zebaha, Šafhauzena i Regenzdorfa. U okviru programa učenici su se putem videa uključili u obred sečenja slavskog kolača u crkvi u Cirihu. Kolačari su bili Dejan i Jasna Pavlović iz Rorbaha. I ove godine crkva je pripremila prikladne poklone za sve đake koji će im biti naknadno uručeni. U nastavku programa svirali su Danilo Marković na klaviru i Luka Sekulić na harmonici, Milica i Ružica Petrović govorile su molitvu “Oče naš”, a Danilo Marković “Zdravicu” Ljubivoja Ršumovića. Predstavljene su i prezentacije učenika o Svetom Savi.

– Iako je obeležavanje školske slave ove godine bilo nešto drugačije, učenici su svojim trudom i zanimljivim prezentacijama i ove godine pokazali da nastavljamo da negujemo duh svetosavlja koji nas uči istinskim vrednostima i dobroti – ističe učiteljica Ivana Petković.

Svetitelj u stripu

Učenici iz kantona Argau, sa nastavnicom Jelenom Todorović Lazić, imali su niz kreativnih literarnih i likovnih radionica, gledali su animirane filmove o Svetom Savi, crtali lik i strip o Svetom Savi i dramatizovali pojedine prizore iz priča.

– Stariji učenici pripremili su prezentacije o liku i delu svetitelja i tako se našli u svojevrsnoj ulozi učitelja mlađim drugarima. Đake je posebno motivisao kviz “Šta znamo o Svetom Savi?” jer se igrao po principu brzi prsti i delile su se simbolične nagrade za pobednike. Učenici su recitovali i pevali stihove posvećene svetitelju i od svojih nastupa pravili audio i video zapise. Sve u svemu, naučili smo da, ako smo vođeni ljubavlju, verom i nadom, prepreke pretvarmo u nova postignuća. Želimo da verujemo da bi i Sveti Sava bio ponosan na nas – rekla je učiteljica Jelena Todorović Lazić.

Plakati i anagrami

Savindan je u kantonima St. Galen i Turgau obeležen nizom aktivnosti u učionicama, koje je sa đacima realizovala nastavnica Marija Gaćinović. Učenicima mlađeg uzrasta predstavljeni su kratki animirani filmovi o životu Rastka Nemanjića, dok su stariji učenici proširili znanje gledajući dva dokumentarna filma o Svetoj Gori i Hilandaru. Svi učenici učestvovali su u likovnoj radionici i osmišljavali plakate posvećene Svetom Savi.

– U poslednjoj nedelji posvećenoj Savindanu, učenici su preko kvizova, anagrama, osmosmerki imali prilike da ponove sve što su naučili i da se zabave – navodi učiteljica Marija Gaćinović.

Od Bazela do Ženeve

Nastavnica Jelena Mitrović putuje širom cele Švajcarske od Bazela do Ženeve, kako bi deci, uključenoj u nastavu na srpskom jeziku prenela svetosavsko znamenje i negovala svetosavski duh. U kantonu Bern učenici su prisustvovali dečjoj liturgiji u crkvi u Belpu, priređen je prigodan program i upriličena izložba radova posvećenih Svetom Savi. Učenici iz ostalih kantona u kojima nastavnica Jelena izvodi nastavu na srpskom imali su priredbe u učionicama. Savindan je obeležen i u Pratelnu, Langentalu, Rajnahu, Ucnahu, Altdorfu kroz literarne i likovne radionice, kvizove znanja, dramatizacije tekstova o Svetom Savi.

Film i lomljenje kolača

Tokom januara učenici u kantonu Valis su sa nastavnicom Mirom Tomić pripremili Svetosavsku priredbu u formi video- materijala. Zabeleženi su muzički nastupi učenika i recitovanje pesama poznatih srpskih pesnika o Svetom Savi. I pored izuzetno složene epidemiološke situacije u kantonu najveći deo snimaka nastao je u učionici, dok su neki učenici poslali svoje snimke putem društvenih mreža. Zajednički film učenika iz Valisa dostupan je na Jutjubu. Učenici iz Valisa su takođe kraćom priredbom simbolično obeležili ime prvog srpskog prosvetitelja u crkvi Muraz kod Siera. Uz sve propisane mere zaštite obred lomljenja slavskog kolača obavio je sveštenik Bogoljub Popović, izrazivši nadu da ćemo već od naredne godine slaviti Svetog Savu svi zajedno, onako kako smo navikli. Svetosavsku himnu otpevala je Anja Tričković, Nikola Stanišić je govorio pesmu Matije Bećkovića “Priča o Svetome Savi”, a Luka Stanišić “Zaveštanje jezika Stefana Nemanje”. Domaćin slave bila je porodica Stanišić iz Vispa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime