EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Ulazak SNP u pregovore o manjinskoj vladi Crne Gore, zakomplikovao je inače komplikovanu političku situaciju. Iz najjače poluge dosadašnje vlasti, Demokratskog fronta, traže od SNP da se vrati zajedničkim principima ili da vrati poslaničke mandate zajedničkoj izbornoj listi, što u SNP-u odbijaju. S druge strane URA, čiji je lider Dritan Abazović novi mandatar, pozdravlja ulazak SNP u pregovore, navodeći da će time razgovori o formiranju nove vlade ući u završnu fazu. SNP odgovara da u vladu neće sa socijaldemokratskim opcijama, SDP i SD. To je naljutilo mandatara koji ne prihvata trgovinu i ucene, već bi da pomiri “dva pola”.

Odgovori na pitanja šta će se desiti i ko će u novu vladu, prema rečima istoričara Aleksandra Rakovića, biće poznati narednih nekoliko dana. Raković, inače, odličan poznavalac crnogorskih prilika, smatra da bi najbolje rešenje bilo da se ide na nove izbore, ali da Abazović to neće, jer želi da stavi državne resurse pod svoju kontrolu.

Ukoliko se i postigne dogovor o manjinskoj vladi najbolje rešenje bi, ocenjuje naš sagovornik, bilo da ona bude oročena na godinu dana i da se izbori održe 2023. Međutim, ne veruje da će to biti prihvaćeno.

– Ukoliko je to sa manjinskom vladom završena priča, onda je bolje da SNP bude u novoj vladi, nego da ona bude bez ijednog predstavnika Srba. Ako su prihvatili da budu deo te vlasti, treba i da zastupaju prava građana koji se izjašnjavaju kao Srbi – kaže za “Vesti” Raković.

Dritan Abazović očekuje da posle odbijanja Strahinje Bulajića iz DF da zakaže sednicu parlamenta za izbor vlade, to učini drugi potpredsednik skupštine Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke. Međutim, Ibrahimoviću u tom slučaju preti krivičnom prijavom Milan Knežević iz DF, što dokazuje da se političko vrzino kolo sve više upliće.

Iako je manjinska vlada za DF sinonim za povratak DPS Mila Đukanovića na vlast, Aleksandar Raković pak smatra da Đukanovića u igru vraća ukrajinska kriza, jer je on bio dugogodišnji igrač Zapada, koji sada traži rešenje kako da Srbe drži pod kontrolom. Zato ne isključuje mogućnost da Milo ponovo bude zapadni izbor.

Andrija Mandić, jedan od lidera DF, kaže da ako se, kao i u slučaju vlade Zdravka Krivokapića, opet sprema delovanje protiv srpskih interesa, ovaj savez će u vaninstitucionalne metode borbe protiv toga. Nebojša Medojević, drugi lider DF, upozorio je da “mala, podeljena, opljačkana Crna Gora” mora da razmišlja o tome kuda je vodi ideja manjinske vlade.

“Naslednici” Momira Bulatovića

Predsednik SNP Vladimir Joković ističe da mu nije važno koliko će SNP imati ministarstava u novoj vladi, već da budu ostvareni prioriteti među kojima su Temeljni ugovor sa SPC, Otvoreni Balkan, lustracija…

Inače, zanimljivo je da su SNP i DPS do 1997. bili u istoj stranci koja se takođe zvala DPS, ali je sukob u vrhu podelio na dva krila – DPS koji je poveo Đukanović i SNP čiji je lider postao Momir Bulatović.