Đ. Janković
Pobednički tim: Devojke iz Leskovca su osvojile prvo mesto

Državno prvenstvo u mažoret plesu održano je na lozničkom šetalištu ispred Vukovog doma kulture. Za najbolju formaciju mažoret plesa nadmetalo se više ekipa iz šest gradova, među njima i novi mažoret klub iz Banje Koviljače, a Lozničani su imali priliku prvi put da vide takvo nadmetanje u svom gradu.

Prvenstvo je organizovala Evropska mažoret asocijacija uz podršku gradske uprave i Turističke organizacije grada Loznice (TOGL), a učestvovalo je više od 80 mažoretkinja različitog uzrasta koje su pokazale kako izgleda kad se spoje ples, pokret i akrobacije. Na čelu stručnog žirija bio je Alen Ščuric, predsednik Evropske mažoret asocijacije, koji je organizaciju u Loznici ocenio kao vrhunsku.

Učestvovalo više od 80 mažoretkinja različitog uzrasta

– Ljudi su fenomenalni, organizacija izvanredna, dobili smo sve što smo tražili, uslova takmičenja u Loznici ne bi se posramile ni najveće zemlje i zaista domaćinima svaka čast. Prvenstvo je kvalitetno, koreografije su super što je za publiku najbitnije – kazao je on i najavio da će ove godine prvi put Evropsko prvenstvo biti održano na beogradskom Tašmajdanu gde se očekuje učešće puno srpskih timova.

I podmladak oduševio publiku

Mažoretkinje su nastupale u paru i grupama, okretale palice, bacale ih uvis, pa hvatale, sve vreme igrajući uz poznate melodije. Publika, posebno mlađa, sa interesovanjem je gledala njihove nastupe, a žiri je pratio svaki pokret kako bi što bolje odradio svoj posao. Takmičenje je u ime grada otvorila narodna poslanica Dragana Lukić, koja je učesnicima poželela dobrodošlicu i podsetila da je “Loznica grad mladosti” koji tokom godine ima niz kvalitetnih događaja, a ovo prvenstvo dodatno upotpunjuje bogatu ponudu.

Jedna od atraktivnih koreografija

Lozničani su uživali u nastupu takmičarki, a na kraju su najboljim učesnicama uručene medalje i pehari. Prvo mesto pripalo je devojkama iz Leskovca.

Plesovi uz rekvizite

Mažoret je spoj plesova uz čije izvođenje se barata rekvizitima, a to su mažoret štap, zastava, pon-pon, nasmejane devojke nose uniforme kape, sakoe, suknjice i čizmice, a na defileima idu marševsko-plesnim koracima. Sve to deluje atraktivno, lepo i razdragano tako da gde se one pojave atmosfera odmah dobije svečarsko-karnevalski ton i retko ko ostane ravnodušan na njihovu pojavu. Tako je bilo i na lozničkom šetalištu.

Snežana Perić

Ispoštovana svetska pravila

Direktorka TOGL Snežana Perić ne krije zadovoljstvo što je Loznica prvi put domaćin ovakvog skupa na kome su ispoštovana sva svetska pravila.

– Sa nama su mažoretkinje iz Bele Crkve, Leskovca, Beograda, Apatina, Šapca, a učestvuje i mažoret grupa iz Banje Koviljače, osnovana pre samo dva, tri meseca. Nama je želja da se što više mladih devojaka uključi, jer je mažoret odličan način da iskoriste slobodno vreme. Cilj je da naš mažoret klub ubrzo bude deo svetskih i evropskih takmičenja u mažoret plesu na kojima će na najbolji način predstavljati Loznicu i našu zemlju – rekla je ona i navela da su uniforme mažoret kluba iz Koviljače u bojama sa zastave Grada Loznice.

Alen Ščuric i Dragana Lukić

Četiri kategorije

– Mažoretkinje se, inače, takmiče u četiri kategorije, šou mažoretkinje, mažoretkinje sa velikim palicama, a u Srbiji imamo samo pon-pon i štapove. U Srbiji mažoret ples nije toliko razvijen kao u Češkoj, Francuskoj, Rumuniji, ili Hrvatskoj, gde imaju po stotinu i više timova koji se takmiče, ali rukovodstvo srpskog mažoret plesa dobro radi i mislim da će za koju godinu to ovde biti respektabilan plesni oblik – kaže Alen Ščuric.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here