EPA/Daniel Dal Zennaro

Nestašica zaštitne opreme tokom epidemije virusa COVID-19 u Sloveniji dovela je do novih rešenja za taj problem, a jedno od njih su maske za lice izrađene pomoću 3D štampača.

Kako prenosi agenciija STA, trodimenzionalne zaštitne maske izradila je inicijativa “Zaštitimo Sloveniju” u saradnji sa Univerzitetom Primorskog regiona, bolnicom u Izoli i Tehnološkim parkom Ljubljana, a testiranje prvih prototipova u bolničkim uslovima već je u toku.

Slovenija se time priključila nekolicini drugih zemalja koje u ovu svrhu već koriste tehnologiju 3D štampanja.

Posebna prednost ovih maski je sto se mogu dezinfikovati i koristiti više puta a, osim za bolnice, inicijativa ima za cilj i promovisanje njihove izrade za kućnu upotrebu.

Međutim, iako tip filtera koji se u njih ugrađuje omogućava 99,99-procentnu zaštitu za korisnika, sama maska nije atestirana kao medicinska oprema ili oprema za ličnu zaštitu.

Takođe, određeni krugovi izrazili su rezerve u pogledu pouzdanosti procesa izrade i dezinfekcije ovakvih maski u kućnim uslovima, ističući diskutabilnost kvaliteta upotrebljenih materijala, odnosno njihove reakcije na temperature od 40 stepeni Celzijusa pa naviše, budući da korona virusi bivaju uništeni na temperaturama iznad 56 stepeni Celzijusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here