UEFA će se ovog vikenda pridružiti engleskim fudbalerima, klubovima i organizacijama u bojkotu društvenih mreža u znak protesta protiv zloupotrebe na internetu.

Prekid rada na društvenim mrežama započeće u petak popodne i trajaće do ponedeljka uveče, a odnosi se i na utakmice polufinala Ženske lige šampiona koje organizuje UEFA.

Bojkotu koji predvodi fudbalska organizacija će se pridružiti i engleski kriket i ragbi klubovi i Britanska teniska asocijacija, prenosi AP.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin pozvao je prošle nedelje 55 članica federacije da podnesu formalne žalbe na neprihvatljive tvitove ili poruke.

– Dosta nam je kukavica koje se kriju iza anonimnosti kako bi promovisali svoje štetne ideologije – rekao je Čeferin prošle nedelje u švajcarskom Montreu.

UEFA je ranije postupala u slučajevima zloupotrebe na internetu u kojima su igrači kritikovali zvaničnike na utakmicama, pa su tako Nejmar i Serž Orije poslednjih sezona propuštali utakmice Lige šampiona zbog uvredljivih komentara o sudijama na društvenim mrežama.

Svi profesionalni klubovi Engleske fudbalske lige, uključujući i timove iz Premijer lige, kao i ženske Superlige i Čempionšipa, odlučili su da bojkotuju društvene mreže, a bivši napadač Francuske i Arsenala Tijeri Anri takođe je zatvorio svoje naloge na društvenim mrežama u znak protesta protiv rasizma i nasilja.

Engleski fudbalski zvaničnici pozvali su britansku vladu da donese zakone koji kompanije za društvene medije čine odgovornijima za ono što se pojavljuje na njihovim platformama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here