commons.wikimedia/Edda Praefcke
Sedište pokrajine Forarlberg, grad Bregenc na Bodenskom jezeru

Slobodarska partija Austrije (FPO) pretrpela je novi poraz, samo dve nedelje posle prevremenih parlamentarnih izbora.

Ovaj put reč je o izborima u pokrajini Forarlberg. Korupcionaška afera „Ibica“ ostavila je dubok trag kod birača, koji su FPO u Forarlbergu „udarili žestok šamar“.

Izbore u Forarlbergu, kao i na nivou Austrije, ubedljivo je dobila Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, koja je osvojila 43,59 odsto glasova, za 1,90 odsto više nego na prošlim pokrajinskim izborima.

Na drugom mestu u Forarlbergu više nije FPO, koja je osvojila samo 13,97 odsto glasova, što je za 9,45 odsto manje nego na prošlom glasanju. Na drugoj poziciji sada se našla stranka Zelenih, sa kojom OVP u Forarlbergu već vlada, a koja je osvojila sada 18,78 odsto glasova, za 1,46 odsto više.

Na četvrtom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) koja je osvojila 9,49 odsto glasova, i koja je uspela da pridobije 0,72 odsto birača više nego na prošlim parlamentarnim izborima. U skupštinu Forarlberga ulazi još i Neos koji je osvojio 8,48 odsto glasova, za 1,59 odsto više.

Pad FPO se time nastavlja, a u narednom periodu predstoje izbori u više austrijskih pokrajina, koje bi mogle dalje umanjiti politički uticaj ove desničarske partije. Na drugoj strani OVP je sve snažnija i pravi sve veću razliku u odnosu na ostale, dok istovremeno jačaju i Zeleni.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime