Z. Mirković
Čuvamo korene: Deca ponosno nosila trobojke

Austrijski savez srpskog folklora svečanom akademijom u subotu je u Klagenfurtu obeležio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u prisustvu velikog broja sunarodnika.

Posle podizanja srpske zastave, uz intoniranje himne, počasne zvanice obratile su se prisutnima, a posle toga usledio je i bogat kulturno-umetnički program.

Mališani recitovali rodoljubive stihove

Svečanosti su prisustvovali Žarko Obradović, ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Vera Vukićević, generalni konzul Srbije u Salcburgu, i Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

– Ovaj praznik je važan dan za sve Srbe kako u Austriji, tako i u celom svetu. Zahvaljujemo KUD Zavičaj iz Klagenfurta koji su nas podržali u organizaciji svečane akademije i svim Srbima širom sveta koji svečano obeležavaju ovaj dan. U vekovima i godinama stranih vladavina, srpski narod je uspeo da sačuva srpski jezik, običaje, kulturu i tradiciju i upravo je ovaj praznik svih Srba dokaz da je borba za očuvanje identiteta bila uspešna. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je dan posvećen našim precima koji su se borili da očuvaju naše korene i podseća nas ko smo, kome narodu pripadamo i odakle smo – kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Aleksandar Stanković

On naglašava da Srbi u dijaspori posebno imaju obavezu da čuvaju srpski identitet, neguju srpski jezik, tradiciju i kulturu.

– U okviru osnovnih aktivnosti našeg Saveza mi to i činimo – dodaje Stanković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here