Tanjug/AP

Palestinska grupa Islamski džihad (PIJ) saopštila je danas da se priprema za rat sa Izraelom, nakon što su izraelske snage izvele atentat u zoru na jednog od visokih vođa te terorističke grupe u severnom delu pojasa Gaze.

„Ovi teroristički zločini su agresija i objava rata palestinskom narodu, a neprijatelj snosi odgovornost za njih“, navodi PIJ u saopštenju posle ubistva Baha Abu al-Ata, preneo je „Tajms of Izrael“.

„Brigade Al-Kudsa (PIJ-ovo vojno krilo) i hrabar otpor, koji je najavio mobilizaciju (svojih boraca) i poceo da uzvraća protiv ove agresije i terorizma, nastaviće silovito i hrabro da brani dostojanstvo palestinskog naroda“, navedeno je u saopštenju.

„Mi idemo u rat. (Premijer Izraela Benjamin) Netanijahu je prešao sve crvene linije ubistvom komandira Brigada al-Kuds Bahe Abu al-Ate. Odgovorićemo silovito“, izjavio je generalni sekretar PIJ Zijad al-Nakhala za sajt Dar al-Hajat na arapskom jeziku.

I Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, saopštio da ubistvo Abu al-Ate neće proći bez kazne.

„Naš palestinski narod oprostio se danas od komandanta i borca koji je sledio put mučeničkih vođa. Mi u Hamasu potvrđujemo da će cionisticki neprijatelj snositi odgovornost za sve posledice i posledice ove eskalacije i opasnog napada“, naveo je Hamas u saopštenju.

Govoreći na sahrani Abu al-Ate, zvaničnik Hamasa Ismail Radvan rekao je u Omari džamiji da će Hamasovo krilo Kasam brigada stajati rame uz rame sa Islamskim džihadom.

On je dodao: „Tvoja krv je naša krv. Tvoja krv je naša krv. O komandante, tvoja krv je naša krv. “
Na Zapadnoj obali, zvaničnik Palestinske uprave (PA) Saeb Erekat rekao je da izraelska vlada snosi punu odgovornost za posledice tog zločina, navedeno je u saopštenju koje je preneo sajt PA Vafa.

Izraelske odbrambene snage naredile su zatvaranje škola na jugu i u centralnom Izraelu, uključujući i centralno područje Tel Aviva, jer su terorističke grupe u pojasu Gaze lansirale desetine raketa po gradovima u znak odmazde za atentat.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime