Z. Vicelarević
U Vrnjačku Banju će doći mladi folkloraši iz cele Evrope

Nenad Milenković, potpredsednik Asocijacije srpskih folklora dijaspore i predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, posle nedavnog nedavnog sastanka čelnika ASFD i predstavnika Vrnjačke Banje povodom održavanja Evropske smotre dečjeg folklora dijaspore u Vrnjačkoj Banji, za “Vesti” kaže da je najvažnije što će se folklorna porodica posle tri godine ponovo sresti i družiti.

Kao što su “Vesti” već pisale sastanak dve delegacije upruiličen je u Rajlingenu nedaleko od Manhajma gde je odžana Savezna dečja smotra Nemačke.

Nenad Milenković

– Bila mi je čast da sam prisustovao sastanku i Saveznoj dečjoj smotri srpskih folklora Nemačke. Što se tiče Evropske smotre koja je planirana za 8. april u Vrnjačkoj Banji, smatram da grad domaćin pruža sve od sebe da ispuni obećanja i ugosti našu decu na najbolji mogući način. Prilikom pronalaženja domaćina vodili smo se idejom da to bude grad sa mnogo kapaciteta i što se tiče smeštaja i naravno mesta koje ima mnogo prelepih stvari. Tri godine zbog pandemije nije bilo druženja, i okupljanja i ideja ASFD je bila da bi Vrnjačka Banja bila idealno mesto. Smotre koje se održavaju u velikim gradovima ne donose druženja, svako se povuče u svoj hotel, splav ili bilo gde i nismo zajedno. U Vrnjačkoj Banji neće biti tako jer se sve nalazi u krugu od dva kilometra i svi smo zajedno. Cilj je da se velika folklorna porodica koja nažalost tri godine zbog više sile nije funkcionisala opet sretne i druži – ističe Milenković.

Dodaje da je prezadovoljan sastankom sa predstavnicima Vrnjačke Banje i da svi iz Asocijacije srpskog folklora dijaspore ozbiljno shvataju svoju odgovornost i radujem se dečjoj smotri folklora u Vrnjačkoj Banji”.

U delegaciji Vrnjačke Banje bili su Saša Milenković direktnog Kulturnog centra u Vrnjačkoj Banji, Sanja Čeperković koordinatorka kancelarije za mlade Vrnjačke Banje, Srđan Udovičić i Katarina Đorđević odbornici u skupštini Vrnjačke Banje.

Učesnici sastanka u Rajlingenu

Ispred Asocijacije srpskog folklora dijaspore osim Milenkovića prisustovali su Danilo Đokić, predsednik ASFD, Saša Ivanović predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke, Aleksandar Saša Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora, Zvezdan Đurić, sekretar ASFD, član nadzorne komisije Nešo Marić i Saša Vićentijević, predstavnik SSUN.