EPA-EFE
Izraelski vojnici u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage saopštile su da planiraju da povećaju vreme služenja vojnog roka za regrute i rezerviste u okviru priprema za dugi rat u Gazi.

Planirane izmene zakona o službama bezbednosti i rezervnom sastavu, koje će morati da odobre poslanici Kneseta, uključuju vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri godine za sve vojno sposobne muškarce, kao što je bilo propisano do 2015. godine, prenosi Tajms of Izrael.

Trenutni propisi nalažu da muškarci u Izraelu služe vojni rok u trajanju od 32 meseca, a žene dve godine.

Zakonske promene predviđaju i da vojnici u borbenim i drugim specijalnim operacijama takođe provedu 36 meseci u vojnoj službi, ali planira se i podizanje starosne granice za penzionisanje pripadnika rezervnog sastava na 40 godina za vojnike, 45 za oficire i 49 godina za druge pripadnike IDF, poput vozača.

U saopštenju IDF se navodi da je u planu da se poveća broj dana koje rezervisti u kontinuitetu služe u “operativnim aktivnostima” sa 25 na 40 dana.

Za potrebe ratovanja u Pojasu Gaze IDF su aktivirale ukupno 287.000 rezervista, iako su mnogi od njih do sada već oslobođeni dužnosti, što je ujedno i najveći broj aktiviranih pripadnika rezervog vojnog sastava u istoriji Izraela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here