T. Ostojić
Starija grupa "Oplenca" na sceni

Prošlog vikenda u Adelajdu je pripreman doček za goste iz Melburna, folklorne grupe “Šumadija“ i “Avala“, ali nakon uvođenja kovid-restrikcija u Viktoriji, dolazak je otkazan.

– Bili smo zabrinuti i nismo znali šta da radimo. Onda je odlučeno da organizujemo Srpsko veče za nas iz Adelajda, pa kako bude. Na kraju je ispalo divno! Pogotovo što su bile sve generacije dece koje igraju folklor, kao i njihovi prijatelji i porodice – priča Aleksandar Branković, umetnički direktor “Oplenca“ iz Adelajda.

U subotu, 29. maja, u sali “Oplenca“ disalo se kao jedan.

Igre sa Kosmeta: Starija grupa

– Očekivali smo stotinjak gostiju, ali je došlo više od 200. Bilo je dosta naših igrača, i svi su uživali uz di-džeja – prepričava utiske sagovornik “Vesti“.

Dan kasnije, organizovan je Festival folkora.

– Došli su nam gosti Kulturnog centra Ukrajine, zatim predstavnici indijske, vijetnamske i makedonske zajednice. To su ljudi s kojima sarađujemo tokom cele godine. Festival je prilika da se predstave kostimi, kultura i tradicija, a u programu su učestvovale sve naše grupe – ističe Branković.

Ukrajinska plesna grupa Slava

Dok još nisu znali za razmere restrikcija, članovi “Oplenca“ su bili ubeđeni da će barem “Šumadija“ moći da izvede nastup u Melburnu, a da će izvođenje biti prenošeno putem aplikacije Zoom.

– Međutim, ni od toga nije bilo ništa, jer je zabranjeno svako okupljanje i kretanje – kaže naš sagovornik.

Folkloraši u nošnjama iz Šumadije

I pored izuzetno stresne nedelje, na kraju se sve odlično završilo. Tokom dana, gosti su mogli da uživaju u nastupima različitih ansambala u sali “Oplenca“, dok su u dvorištu postavljeni šatori sa živom muzikom i domaćom kuhinjom.

– Za decu smo organizovali mali zoo-vrt, tako da su mogli da se upoznaju s ovdašnjim životinjama. Imali smo klovna koji im je pravio zanimacije od balona, a Ukrajinci su prodavali svoje haljine i radove od kože. Bilo je za svakoga ponešto – zaključuje Aleksandar Branković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here