Studiovuks
"Glamočanka"

Benđo akademija je upriličila nezaboravno veče za sve posetioce njihove Trofejne večeri u petak, 17. novembra u Sheldon Reception sali u Melburnu.

Igre iz Šumadije

– Već petu godinu zaredom organizujemo pred kraj godine naše Trofejno veče. Sve tri grupe Benđo akademije, oko 70 igrača i pevački ansambl su ovog puta nastupili. U jednom momentu nas je pevalo nas 50 na sceni, troglasno – priča za Vesti osnivač i koreograf Slobodan Benđo.

Igre iz Kumanovskog polja

Izabrano mesto nastupa ovog puta je bilo izuzetno glamurozno, a nošnje su tokom nastupa došle do punog izražaja, i dobile su dodatan sjaj pod svetlima kristalnih lustera.

Bogatstvo nošnji

– Imali smo sreće za salu, jer vlasnica je Makedonka Lidija Neskovski i mi igramo svake godine na festivalu koji ona organizuje. Tako da nam je izašla u susret ove godine, i dala nam je popust kako bi smo naše Trofejsko veče napravili baš tu. I svi su se oduševili, i voleli bi da i sledeće godine organizujemo na istom mestu. Ovog puta nisam nikoga zvao, jer je ulaz bio 100 dolara, nego smo to oglasili preko društvenih mreža. I zaista, prodali smo preko 200 ulaznica, tako da je ova manja sala sa 200 mesta bila dupke puna. Tako da ćemo za sledeću godinu verovatno morati da zakupimo veću salu na istom mestu – iskreno će Benđo.

Diploma Tamari Dulović, koja je ujedno i koreograf folklorne grupe u Branzviku

U Akademji su deca podeljena po uzrastu, pa su tako nastupali mališani od tri do pet godina, zatim dečiji ansambl od sedam do 12 godina, i na kraju omladinski ansambl, gde su, kako Benđo kaže, momci i devojke.

Uručenje godišnjih trofeja

– Kroz pedagoški rad sam naučio da je izuzetno važno da deca budu sa svojom generacijom, a ne po kvalitetu. I kroz godine vežbanja sam uočio da je tako najbolje. Prima radi, u omladinskom ansamblu ne igraju svi sve igre, jer nekima viže leže određena kola, drugima druga, tako da oni sami izaberu koja im igra više leži – objašnjava vam koreograf Akademije.

Uručenje godišnjih trofeja

Na programu su se prvo našle Igre iz Šumadije, Vlaške igre, Igre iz Kumanovskog Polja i na kraju Šopske igre.

Slobodan Benđo (desno) uručuje diplomu Saši Anđiću

– I za sve te igre smo prikazali autentične narodne nošnje, iz tih regiona. Pokazali smo da raspolažemo bogatim fundusom narodnih nošnji, u kratkom periodu mi smo skupili pet kompleta, i mislim da nam na tome mogu pozavideti i mnogi ansambli i iz Srbije po tom koloritu i bogatstvu narodne nošnje, posebno što smo mi to obezbedili od 2019. do sada – ponosno će Benđo.

Igre iz Kumanovskog polja

Poseban kuriozitet večeri je bilo izvođenje pesama na pet jezika uz dirigentsko praćenje profesorke Sanje Drljače.

– Najviše pesama smo izveli, naravno, na srpskom, ali smo pevali na ruskom, kineskom, ukrajinskom i vlaškom. Otpevali smo Katjušu na ruskom, a jednu strofu na kineskom što je izazvalo ovacije publike. Zatim jednu pesmu Zaporoških kozaka iz Ukrajine, i vlašku pesmu popularnu u istočnoj Srbiji „Draga moja u plavoj marami“. Glamončanku je izvelo nas skoro nas 50 u tri glasa, što je prilično zahtevno – ističe naš sagovornik

Tražila se karta više

On dodaje da sad spremaju i pesme na drugim jezicima, jer kao posetioci brojnih festivala drugih naroda, uvek je dobro znati pesmu na njihovom jeziku. Trenutno Benđo akademija sprema pesmu na grčkom.

Lepota i mladost na jednom mestu

Izvođenje pesama su upotpunili muzičari, Damir Stojić na fruli, Krsto Mitušanović na harmonici i Nikola Stojanović na goču.

Šopske igre

Uz goste iz Folklorne grupe Branko Radičević, bilo je to zaista divno veče za sve goste, jer red igre, pesme, večera trajalo je do kasno u noć.

Nastupi u 2024. godini

– Naša praksa je da svake godine mlađima dodelimo trofeje, a starijima diplome, za uspešan rad tokom cele godine. Deci je izuzetno bitno da dobiju trofeje, što je izvestan i stimulans da nastave da treniraju. Imaćemo svega kratku pauzu u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, i već nakon našeg, pravoslavnog Božića čekaju nas nastupi na festivalima, među kojima su dva najveća, grčki festival u Lonsdejl stritu i Pako fest u Đilongu – ističe Slobodan Benđo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here