US "VUK S. KARADŽIĆ"
HUMANA MISIJA: Nadmetalo se 15 ekipa

Udruženje Srba “Vuk S. Karadžić” iz Trsta organizovalo je uz podršku požarevačkog udruženja Solidarnost onlajn i Saveza Srba u Italiji, tradicionalni Jesenji humanitarni turnir u fudbalu. Na turniru koji je organizovan sedmi put učestvovalo je 15 ekipa iz Italije, Srbije, Slovenije, Austrije, Severne Makedonije i Republike Srpske.

Igralo se na pobedu, ali da se pobedi bolest. Sav prihod – 7.200 evra, biće doniran u dobrotvorne svrhe. Polovina sakupljenog novca namenjena je za pomoć devojčici Lei Jovanović iz Kurjača, a druga polovina tršćanskoj Gradskoj bolnici za majku i dete “Burlo Garofolo”. U kutiju za dobrovoljne priloge ubačeno je 2.200 evra, dok je ostalih 5.000 prikupljeno od ekipa koje su platile učešće, od prodaje hrane i pića i donacija Srpske pravoslavne crkvene opštine Trst, udruženja “Nikola Tesla” iz Udina i Pontes Mostovi iz Trsta.

U bolnici “Burlo Garofolo” se svake godine rađaju deca kojima je bar jedan roditelj srpskog porekla, a takođe je bitna za našu zajednicu jer su u njoj obavljene i brojne transplantacije koštane srži bolesnoj deci iz Srbije, koja su operisana i lečena besplatno.

Četvorogodišnja devojčica Lea rođena je sa celebralnom paralizom i neophodni su joj svakodnevni tretmani defektologa, logopeda, somatopeda, banjska rehabilitacija, ali i skupi tretmani u inostranstvu koji bi doprineli da Lea napreduje i što bolje se osposobi za život koji je pred njom.

Glavni gosti događaja bili su hirurg Marino Andolina, transplantolog i eksplantolog u penziji i doktorka Natalija Maksimova takođe transplantolog i eksplantolog, kao izaslanik direktora bolnice “Burlo Garofolo”. Njima su organizatori uručili plakate u znak zahvalnosti. Posebna zahvalnost je iskazana doktoru Andolini koji je pomogao Institutu Majka i dete u Beogradu da oformi odeljenje za transplantaciju koštane srži i godinama držao obuku našim lekarima hirurzima iz te oblasti. Marino Andolina je i veliki prijatelj srpskog naroda. On je devedesetih godina, kada je buktao rat u Jugoslaviji, kao lekar išao na ratište da operiše decu i uverio se da su samo Srbi dozvoljavali lekarima da operišu i decu drugih nacionalnosti i verskih pripadnosti.

Dejan Cvejić, predsednik udruženja “Vuk S. Karadžić”, izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost što se odazvao veliki broj, kako naših ljudi, tako i Italijana, i što su pokazali humanost i solidarnost.

– Prošlogodišnji tunir je takođe bio humanitarnog karaktera i nadam se da će ih biti još puno. Ove godine odziv je odličan, Srbi su pokazali da razumeju naše akcije što smo i očekivali, a i puno Italijana se odazvalo. Došlo je više ljudi nego što smo očekivali – istakao je Cvejić.

Dejan Cvejić i Marino Andolina
DOBRA POSETA: Na tribinama Srbi i Italijani
Domaćini sa gostima i zvanicama

Zvanice

Turniru su prisustvovale i uvažene zvanice Ivana Stojiljković, generalna konzulka Republike Srbije u Trstu, protojerej stavrofor Raško Radović, arhijerejski zamenik pri Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i paroh u Trstu, Zlatimir Selaković predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Eliza Lodi, savetnica za javne radove, promociju i sportske događaje iz Opštine Trst i Lidija Radovanović, predsednica Saveza Srba u Italiji. Oni su prigodnim rečima i svojim dolaskom pružili podršku Udruženju “Vuk S. Karadžić” i učesnicima turnira.

Pehari najboljima

Kada je reč o sportskim dostignućima prvo mesto osvojila je ekipa Bas kompani, drugo Red bul, a treće, tim Flamingosi. Za najboljeg igrača proglašen je Eldin Skopljak, najbolji golman turnira je Igor Perić, a najbolji strelac Branimir Pulač. Diploma za fer igru pripala je ekipi Radika Makedonija. Najboljim ekipama i pojedincima uručene su diplome i pehari.

Eldin Skopljak (desno) bio najbolji igrač

Odrasta bez majke

Leina mama je pala u komu kada je bila u šestom mesecu trudnoće. Lekari su morali da je porode, ali je devetodnevna koma ostavila posledice na Leu koja je na svet došla sa samo 800 grama i nekoliko meseci je bila u bolnici, u inkubatoru. Njena mama Kaća, preminula je tri dana posle porođaja, ćerkicu nikad nije videla.

Dejan Cvejić je pozvao sve dobre ljude da preko Fondacije Budi human doniraju sredstva za malu Leu koja nastavlja lečenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here