Igre na sreću državi donele 285 miliona €

0

Od sutrašnje sedmice država bi zaradila 900.000 evra

 

Pre primene novog Zakona o igrama na sreću, od 2001. do kraja 2004. godine u budžet je inkasirano samo 29,2 miliona evra. Stanje se, međutim, drastično menja od početka 2005. posle donošenja novog Zakona, a iznos je skoro deset puta veći – 256 miliona evra.

 

"Od ukupno ostvarenih prihoda od igara na sreću, deo novca od 40 odsto koristi se za finansiranje Crvenog krsta Srbije i drugih društvenih organizacija i udruženja građana koji sprovode programe zaštite i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, ustanova socijalne zaštite, socijalno-humanitarnih organizacija, sporta i lokalne samouprave. Ova namenska primanja budžeta raspoređuju po 20 odsto navedenim institucijama i organizacijama“, kažu za "Blic“ u Upravi za igre na sreću.

 

Kada je reč o strukturi, Uprava najviše prihoduje od kladionica i igraonica, a slede prihodi od automata i nagradnih igara u robi i uslugama.

 

Kako se deli novac od loto uplate?

Kada se uplati jedna loto kolona koja košta 40 dinara u fond za dobitke odlazi 50 odsto, odnosno 20 dinara. U državni budžet ide 12 dinara, što je 60 odsto od preostalih 20 dinara. Državna lutrija Srbije dobija 8 dinara. U slučaju dobitka, dobitnik ima obavezu da uplati i porez od 20 odsto, što takođe ide u budžet, a oporezuju se iznosi veći od 19.467 dinara

U Srbiji trenutno radi 81 priređivač igara na sreću na automatima. Oni poseduju 17.498 automata, 25 kladionica koje imaju 1.297 uplatno-isplatnih mesta, kao i dva kazina. Ne malo, država ubira i od prihoda na igara na sreću koje organizuje Državna lutrija Srbije. Na prvom mestu, sa više od 60 odsto ostvaruje najpopularnija igra – loto, a sledi instant lutrija sa 26 odsto, tombola sa 11 odsto.

 

Primetna je veća uplata otkako su letos uvedena dva izvlačenja nedeljno. Nagradni fond čini minimum 50 odsto od ukupnih uplata. Samo u prošloj godini srećnim igračima isplaćeno je oko 45 milion evra. Svaki dobitnik ima obavezu da plati porez od 20 odsto ukoliko je njegov dobitak veći od 19.467 dinara.

 

"Od preostalog dela lutrijskih prihoda, 60 odsto ostvarenih preko Državne lutrije Srbije odlazi u budžet. Osim toga, samostalno finansiramo i brojne akcije, a u odabiru projekata savetujemo se sa Narodnom kancelarijom predsednika, Ministarstvom prosvete, lokalnim samoupravama, kao i mnogim nevladinim organizacijama“, kažu u Državnoj lutriji.

 

Uskoro i regionalni loto

Državna lutrija Srbije planira da pokrene neku vrstu regionalnog lotoa. To znači da će osim uobičajenog nacionalnog lotoa, igrači imati mogućnost da igraju i regionalnu igru na sreću. Pregovara se da u taj projekat bude u saradnji sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH i Makedonijom, a onda bi i očekivane nagrade za igrače bile još veće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here