Vesti
Bogatstvo različitih kultura

Folklorni ansambl Dukat iz Perta uspešno je proteklog vikenda organizovao treći po redu Međunarodni folklorni festival, na kojem su nastupile grupe iz mnogih etničkih zajednica koje žive u Zapadnoj Australiji.

Srpske igre i običaji u izvođenju Dukata

Ovaj dobro posećeni događaj održan je u saradnji sa Gradskim većem Kokburna, opštine koja se nalazi na jugu Perta, nedaleko od Frimentla.

Na festivalu su pored domaćina učestovali i drugi folklorni ansambli iz srpske zajednice, kao i njihove kolege iz ruske, kineske, škotske, bugarske, indijske i drugih zajednica.

Male gošće iz škotske zajednice

– U ime Dukata želim da se zahvalim svim učesnicima, volonterima i gostima, koji su zajedničkim snagama doprineli da se ovaj događaj održi – rekla je Mira Podraščanin, osnivač i koreograf Dukata.

Mira Podraščanin sa mladim Ruskinjama

Ona se posebno zahvalila opštinskim vlastima, kao i Folklornoj grupi Oplenac iz Adelajda, koja je specijalno za ovu priliku prevalila put od preko 2.500 kilometara, kako bi publici u Pertu predstavila svoj bogat repertoar srpskih igara i običaja.

Veterani Oplenca predstavili su se sa nekoliko tradicionalnih srpskih pesama i običaja

Više od 200 folklornih igrača u nošnjama živopisnih boja i raskošnih dezena su tokom višečasovnog programa predstavili tradiciju i igre naroda sa različitih kontinenata.

Nastup ansambla iz kineske zajednice je oduševio publiku

Pored tradicionalnih igara i muzike, gosti festivala su mogli da uživaju i u bogatom posluženju.

Događaju su prisustvovale i ugledne zvanice iz državnih i lokalnih institucija, među kojima poslanici u Parlamentu Zapadne Australije Klara Andrić i Dejvid Skajf, kao i opštinski odbornik u Veću Kokburna Filip Iva.

Klara Andrić se obratila posetiocima i učesnicima festivala

Na kraju, Mira Podraščanin je u ime Dukata poželela svim učesnicima i gostima srećne predstojeće praznike i poželela da se svi ponovo okupe iduće godine, na Četvrtom međunarodnom festivau folklora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here