M. Stanković
Andrija je predvodio litiju

U Hramu Svetog Georgija u Osnabriku je za Vrbicu bogoslužio protojerej-stavrofor Marinko Rajak. Prota Marinko je u kratkoj propovedi, čestitajući praznik, govorio o značaju Lazareve subote, odnosno dečjeg praznika Vrbice.

Posle osvećenja vrbovih grančica koje je i ove godine pripremio Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine, krenula je litija u trokratni ophod oko crkve po divnom sunčanom danu.

Lelujale su vrbove grančice u rukama dece i odraslih, a zvuci zvončića kojima su se okitili mališani podsećali su na radost ulaska Isusa Hrista u Jerusalim.

Deca su nosila ikone koračajući lako, a na čelu kolone bio je Andrija Dabić koji je neumorno zvonio i objavljivao radosni događaj.

– Ove godine je nešto manje dece u hramu, jer je u toku školski raspust i većina naših sunarodnika je otišla u zavičaj, ali to ne umanjuje lepotu dečjeg praznika -objasnila nam je Biljana Dabić, učiteljica nastave veronauke koja se organizuje pri hramu.

Najmlađa učesnica litije je bila četvoromesečna Katarina Radenković iz Minstera. Ona je uživala u kolicima okružena svojim sestricama Anom (2) i Emilijom (4,5) i roditeljima, Božanom i Mladenom.

Izvor:
M. Stanković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here