pixabay.com

Ilegalno strimovanje sve je veći problem širom sveta jer stvara ogromne profite kriminalnim bandama, a negativno utiče na legalnu TV i filmsku industriju, zbog čega se razmišlja kako tom ilegalnom poslu stati na put.

Senator Tom Tilis, predsednik pododbora za pravosuđe američkog Senata za intelektualnu svojinu, objavio je tekst zakona na osnovu kojeg bi se kažnjavala kriminalna dela u ovoj oblasti, nebitno da li je reč o ostvarivanju lične ili komercijalne koristi kroz strimovanje ilegalnih materijala zaštićenih autorskim pravima.

“Prelazak na striming sadržaj na mreži rezultirao je kriminalnim striming uslugama koje ilegalno distribuiraju materijal zaštićen autorskim pravima koji američku ekonomiju košta skoro 30 milijardi dolara svake godine i obeshrabruje proizvodnju kreativnog sadržaja u kojem Amerikanci uživaju”, rekao je Tilis.

Novi zakon bi podržalo više senatora, tako da ima šanse da bude usvojen u dogledno vreme. Prema važećem američkom zakonu, samo kršenje prava na reprodukciju i distribuciju vlasnika autorskih prava može se tretirati kao krivično delo, dok kršenje zakona putem strimovanja (ili “javnog izvođenja”) može biti tretirano samo kao prekršaj.

Ovo je poznato kao rupa u zakonu koja pogoduje ilegalnom strimingu, a posebno je štetno za američku ekonomiju jer je striming postao najčešći oblik kršenja autorskih prava.
U Evropi je veća senzibilnost prema pitanju ilegalnog striminga sadržaja, pre svega sportskih utakmica.

Tako je londonska policijska jedinica za zaštitu intelektualne svojine uputila jasno upozorenje, proteklog vikenda, građanima uoči boks meča između Entonija Džošue i Kubrata Puleva. Tokom prethodne borbe Džošue, kada je “ukrstio pesnice” sa Endijem Ruizom, taj boks meč je bio prenošen preko više od 30.000 ilegalnih strimova.

Policija je upozorila da korišćenjem linkova za ilegalno strimovanje mogu dovesti do “krađe njihovih podataka”, koji bi kriminalne grupe koristile za dalja krivična dela. Takođe, policija je podsetila da su prošle godine uhapšene tri osobe koje su dobile kaznu od 17 godina zatvora za ilegalno strimovanje sportskih mečeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here