EPA/Đorđe Savić
Kosovo i Metohija

Analitičar i novinar Dukađin Gorani kritikovao je pristup kosovske vlade procesu dijaloga Beograda i Prištine, za koji su prethodne vlade govorile da im ga nameće međunarodna zajednica, prenosi Ekonomija onlajn.

– Dijalog je međunarodno nametanje. Ali nemate mnogo rešenja. Ili ćete ga prihvatiti ili odbiti. Morate ga prihvatiti, jer Kosovo nije zemlja koja se može pogurati sa međunarodnom zajednicom, posebno ne onim delom koji efikasno želi najbolje – rekao je  Gorani.

Dodao je da dijalog treba voditi aktivno, jer ima mnogo nerešenih pitanja, i da su prethodne vlade govorile da su ih “stranci terali na dijalog”.

– Zainteresovani smo da okončamo ta nerešena pitanja sa Srbijom i ako nas zanima dobro susedstvo. Oduvek sam bio iznenađen smišljanjem bočnih mehanizama kako bi izbegli odgovor na vrlo jednostavno pitanje. Ako ne idete na dijalog, nemojte ići. Ne morate plaćati porez. Ne morate da pronađete kreativna rešenja da biste blokirali proces. Ako želite da blokirate proces, ne idite i ostaćete izolovani – rekao je Gorani.

Prema njegovim rečima dijalog treba okončati kompromisom, a Kosovo treba da prihvati Zajednicu srpskih opština ili će biti razgovora o razmeni teritorija.

– Ovde se radi o pregovorima. Pregovori moraju da se završe kompromisom. Taj se kompromis se nudi na dva nivoa. Ruku na srce, jedan od njih je sada i međunarodna obaveza. Ili ćete prihvatiti Zajednicu srpskih opština ili ćete biti uključeni u geopolitičke diskusije u regionu koje uključuju razmenu teritorija ili prekrajanje granica. Nijedna od strana uključenih u pregovarački proces nije dala nijedno drugo kreativno rešenje – rekao je Gorani.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime