D.Timarac

Pred nekoliko stotina posetilaca, koji su navijali i bodrili talente, prošla subotnja noć u Srpskom centru u Bonirigu donela je radost uglavnom najmlađim učesnicima, koji su ovo takmičenje shvatili veoma ozbiljno.

Žiri, koji je bio sastavljen od znalaca iz oblasti muzike i kulture uopšte, po proceni velikog broja ljudi, obavio je posao na visini i bez propusta.

Učešće u ovom nadmetanju uzelo je 16 takmičarskih grupa, sa više izvođača ili pojedinačno, ali i različite starosne dobi, jer su među takmičarima bile i devojčica od pet i jedna baka od 80 godina. Bilo je zabavnih interpretacija, kako muzičkih, tako i glumačkih. Takmičenje se odvojalo i na srpskom i na engleskom jeziku, bilo je zabavne i narodne muzike, ali izvodila se i klasična muzika, pa je tako virtouz na harmonici Teodora Đukić, svirajući delo Johana Sebastijana Baha, osvojila vrednu nagradu.

Pored Srba učešće u takmičenju je uzela i jedna Italijanka, Marina Luca, i to pevajući pesmu “Oj Kosovo, Kosovo”, kojom je podigla publiku na noge. Njeni prijatelji, koji su došli da je bodre, očekivali su da će osvojiti neku od nagrada…

– Moj dečko je Srbin, redovno odlazimo u srpske klubove i na razna događanja, gledala sam filmove o Srbiji i o Kosovu… Snažan utisak na mene je ostavio film Borisa Malagurskog i naučila sam nekoliko srpskih pesama o Kosovu. Podržavam Srbe u nastojanju da vrate svoju pokrajinu. Učim srpski jezik i ponosna sam što sam i vaša – pričala je Marina i obratila se  Neletu Arčabi, svome momku, sa pitanjem da li je sve ispravno rekla.

Pored pomenutih takmičarki u manifestaciji ”I mi imamo talenat” učestvovali su još: Đevreske snovi, Ilija Davidović, Anđela Malbaša, Teodora Tomašević, Stojan Dimitrijević, Vasilije Tošić, Teodora Đukić, Jana Zečević, Braća Tomaševići, Olga Nikćevič, Tiana Lakić i Lea Malinović, Željko Mitrović, Tara Orozović, Stanka Ivanovska i Kristina Jugović.

Žiri je bio u sastavu: Stole Petrovski, muzičar i član čuvene grupe ”Crni voz”, Anastasija Todorović, pevačica i član ”I Benda”, glumica Milica Pajić, Olivera Čolić, koreograf folklora i učiteljica baleta i Božo Kanić, muzičar i član „Lazarikona”.

– Za razliku od ranijih takmičenja, ovo je bilo daleko uspešnije. Pobedio je Ilija Davidović, koji je nastupao i 2015. godine i sad je izuzetno napredovao. Dok smo ga ocenjivali nismo imali nikakvu dilemu. Bio je tu i mali i izuzetno talentovani Vasilije Tošić, koji je kompozicijom na klasičnoj gitari osvojio drugo mesto, kao i Teodora Đukić na harmonici, koja je takođe napredovala. Večeras smo je čuli kako svira po notama velikoga Baha. Bilo je ovo divno veče i voleo bih da pređe u tradiciju, jer zaista imamo mnogo talentovane dece koja se bave umetnošću. Možda je publika želela više da se zabavi, ali mi u žiriju smo zaista prišli svome delu posla ozbiljno, jer smo ozbiljnost videli i među takmičarima – u ime žirija rekao nam je gospodin Stole Petrovski.

Oduševila petogodišnja Kristina

Na kraju je nastupila najmlađa, petogodišnja takmičarka Kristina Jugović, koja je pesmom „Ima jedna pećina stroga” razveselila publiku, a voditelju Sergeju Kožulu je obećala da će na ovoj divnoj večeri talenata  učestvovati i sledećih godina.

Nagrada publike Tiani i Lei

Nagrada publike je otišla u ruke devojčica – Tiana i Lea su uz lepu koreografiju i izborom popularne pesme iz mladosti njihovih mama zaslužile ovo priznanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here