EPA-EFE/Alexander Becher
Ilon Mask

Zvaničnik Tajvana rekao je da bi američki biznismen Ilon Mask trebalo da angažuje “ozbiljnog” političkog savetnika, komentarišući predlog za rešavanje sukoba između Kine i Tajvana koji je multimilijarder izneo.

– Svet je jasno video šta se dogodilo Hongkongu – rekao je zvaničnik Tajvana pod uslovom anonimnosti pošto nije imao ovlašćenje da razgovara sa medijima.

Mask je u intervjuu sugerisao da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene tako što bi se Pekingu dodelila izvesna kontrola nad Tajvanom.

– Moj predlog bi bio da se smisli posebna administrativna zona za Tajvan… Što verovatno ne bi učinilo sve srećnim – rekao je Mask.

Mask je to rekao odgovarajući na pitanja o Kini, gde njegova kompanija Tesla motors, koja proizvodi električne automobile, upravlja velikom fabrikom.

– I moguće je i mislim da je verovatno… Da bi mogli da imaju blaži aranžman od Hongkonga – rekao je Mask.

Osnivač kompanije Spejseks i suosnivač kompanije Tesla, je protekle nedelje, na Tviteru izneo predlog o tome kako da se zaustavi rat u Ukrajini. Naveo je da je potrebno ponoviti izbore u regionima koji su se izjasnili za pripajanje Rusiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, pa ako narod izrazi volju da Rusija ode, tako treba i da bude.

Stav Maska, kako bi rat između Rusije i Ukrajine mogao da bude rešen, na Tviteru je izazvao burne reakcije, a na objave Maska reagovao je i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here