EPA/Carina Johansen
Ilon Mask

Vlasnik društvene mreže Tviter Ilon Mask zapretio je danas tužbom protiv kompanije Majkrosoft, nakon što je optužio tog tehnološkog giganta da koristi podatke Tvitera bez dozvole.

– Obučavali su nezakonito, koristeći podatke Tvitera. Vreme je za tužbu – napisao je u tvitu Mask, misleći na Majkrosoftovo korišćenje Tviterove aplikacije za obuku u programima veštačke inteligencije.

Mask je dao izjavu nakon što je Majkrosoft objavio da će ukloniti Tviter sa svoje platforme za korporativno oglašavanje.

Ranije je iz Majkrosofta saopšteno da njena platforma za oglašavanje neće podržavati Tviter počev od utorka naredne sedmice, što bi za posledicu imalo to da kupci oglasa ne bi mogli da pristupe svojim Tviter nalozima preko Majkrosoftovog alata za upravljanje društvenim mrežama, navodi Bi-Bi-Si.

S druge strane, Majkrosoft je naveo da drugi kanali poput Fejsbuka, Instagrama i Linkdina, ostaju dostupni na njihovoj platformi.

– Otkinuti Tviter bazu podataka, demonetizovati je (odnosno uklanjati reklame) i zatim prodati naše podatke drugima nije dobitno rešenje – istakao je Mask.

Otkako je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru, Mask je smanjio radnu snagu za oko 80 odsto i nastojao da poveća finansije kompanije kroz mere koje uključuju naplatu korisnicima za verifikaciju ”plave kvačice”.

Poslednjih meseci, velike kompanije, uključujući Epl, navodno su zaustavile oglašavanje na platformi zbog zabrinutosti oko načina na koji je sadržaj moderiran na sajtu.

Govoreći za Bi-Bi-Si prošle nedelje, Mask je rekao da je Tviteru bilo ostalo samo nekoliko meseci života u trenutku kada ga je kupio, i dodao da su se ”skoro svi oglašivači vratili ili rekli da će se vratiti” na Tviter.

Mask je istakao da bi Tviter mogao da bude profitabilan do drugog kvartala 2023. i da bi bio spreman da proda kompaniju ako se pojavi ”pravi kupac”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here