EPA/Adam S. Davis
Ilon Mask

Osnivač kompanije „Tesla“ i „Spejs iks“ Ilon Mask odreagovao je na objavu korisnika na Tviteru o protestima u Belorusiji pitajući kako može da pomogne.

Jedan od korisnika društvene mreže objavio je poruku u kojoj poziva da se svima prenesu informacije o protestima u Belorusiji i njihovom brutalnom suzbijanju. U poruci je pomenuo naloge američkih biznismena Ilona Maska i Bila Gejtsa. „Svako ko ima glas – upotrebite ga sada“, piše u objavi.

​Uz poziv je objavljen video, kako je navedeno, protesta u Belorusiji i koji prate komentari o policijskoj brutalnosti i isključivanju interneta u zemlji.

​„Žao mi je što to čujem. Kako možemo da pomognemo?“, prokomentarisao je Mask.

U odgovorima na Maskovu poruku korisnici su mu tražili da skrene pažnju na proteste u Belorusiji, da iskoristi satelite „Starlink“ za održavanje stabilnog rada interneta u toj zemlji, kao i da pruži finansijsku podršku.

Ranije je na portalu „Čejndž“ objavljena peticija sa zahtevom za beta-testiranje satelitskog interneta u okviru projekta „Starlink“ u Belorusiji, gde od nedelje postoje problemi sa internet-konekcijom.

U Belorusiji već četvrti dan traju protesti građana nezadovoljnih organizacijom i rezultatima izbora. Sva četiri opoziciona kandidata saopštila su da ne prihvataju rezultate izbora. Tokom protesta izbili su sukobi sa policijom. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koristile su vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima održanim 9. avgusta pobedio je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,08 odsto osvojenih glasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here